joi, octombrie 10, 2024
AcasăAgenda ZileiRusia îngheață acțiunile filialei locale a Raiffeisen Bank și blochează vânzarea acesteia

Rusia îngheață acțiunile filialei locale a Raiffeisen Bank și blochează vânzarea acesteia

Un tribunal din Rusia a înghețat acțiunile filialei locale a Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă occidentală din Rusia, blocând vânzarea unității și escaladând conflictul dintre Moscova și Occident, transmite Reuters.

RBI, cu sediul central în Austria, promisese să-și separe afacerea din Rusia, care oferă linie de plată pentru sute de companii de acolo, după ce a fost supusă presiunilor din partea autorităților de reglementare internaționale. Dar, la mai bine de doi ani de la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina, puține lucruri s-au schimbat.

Știrea a dus la scăderea acțiunilor băncii cu peste 7% vineri.

Un purtător de cuvânt al Raiffeisen a declarat că decizia tribunalului rus exclude vânzarea băncii, deși aceasta nu va avea niciun impact asupra operațiunilor băncii ruse sau asupra eforturilor cerute de Banca Centrală Europeană de a o reduce.

„Încă putem numi conducerea filialei și da instrucțiuni rușilor, dar nu putem vinde banca”, a spus purtătorul de cuvânt.

RBI va încerca să anuleze decizia tribunalului, a mai declarat oficialul băncii, aceasta fiind cea mai mare astfel de înghețare implicând o bancă occidentală în Rusia.

Deși UniCredit din Italia are și ea o afacere în Rusia și este, de asemenea, presată să plece, RBI este mult mai mare și a devenit un test al hotărârii Occidentului de a rupe legăturile cu Rusia.

Autoritățile ruse au clarificat pentru RBI, care are aproximativ 2.600 de clienți corporativi, 4 milioane de deținători de conturi locale și 10.000 de angajați, că doresc să rămână deoarece permite plăți internaționale, a spus o sursă pentru Reuters.

RBI este o linie financiară critică pentru milioane de clienți ruși care doresc să trimită euro sau dolari în străinătate, dar autoritățile de reglementare occidentale doresc ca acest lucru să se schimbe. Banca Centrală Europeană cere băncii austriece să-și reducă afacerea din Rusia.

Cu dețineri industriale extinse, peste 18 milioane de clienți de la Viena la Moscova și 44.000 de angajați, Raiffeisen este un pilon financiar pentru Austria și o mare parte din Europa de Est.

De la începutul războiului din Ucraina, în 2022, Rusia a devenit o sursă și mai mare de venituri pentru bancăiar în primele trei luni ale acestui an a reprezentat aproximativ jumătate din profiturile grupului, pe măsură ce taxele pentru plăți în străinătate au crescut.

Raiffeisen operează cel mai mare creditor cu capital străin din Rusia şi încearcă – fără succes – să îl vândă sau să îl divizeze de mai bine de doi ani. Sancţiunile impuse de SUA, Uniunea Europeană şi Rusia în urma atacului preşedintelui Vladimir Putin asupra Ucrainei au blocat până acum aceste eforturi.

Sancțiuni și suspendări

Hotărârea este legată de procedurile judiciare iniţiate de Rasperia Trading – o companie afiliată miliardarului Oleg Deripaska – împotriva unităţii bancare, a companiei de construcţii Strabag SE şi a principalilor săi acţionari austrieci, potrivit Raiffeisen.

Aceste societăţi făceau parte dintr-o afacere complexă menită să scoată din Rusia un profit de 1,5 miliarde de euro (1,67 miliarde de dolari) prin achiziţionarea de acţiuni Strabag deţinute iniţial de omul de afaceri sancţionat. În cele din urmă, Raiffeisen a renunţat la plan din cauza presiunilor autorităţilor de reglementare din SUA.

Rasperia a depus de atunci o cerere de despăgubire în valoare de 195 de miliarde de ruble (2,21 miliarde de dolari) la Curtea de Arbitraj din regiunea Kaliningrad, audierea fiind programată pentru 16 octombrie, a anunţat luna trecută serviciul de presă Interfax.

Decizia decizia nu afectează capacitatea băncii de a-şi gestiona filiala, nici ambiţiile de a reduce semnificativ operaţiunile din Rusia, da adaugă un nou nivel de complexitate la o situaţie deja dificilă pentru directorul general Johann Strobl, potrivit Bloomberg, citată de zf.ro.

Interdicţia de facto a Rusiei privind plata dividendelor înseamnă că unitatea a acumulat profituri în valoare de 4,58 miliarde de euro pe care societatea mamă nu le poate accesa. Veniturile continuă să se acumuleze, deoarece banca oferă clienţilor – dornici să rămână cu unul dintre ultimii creditori occidentali din ţară – 0% dobândă la majoritatea depozitelor, în timp ce depozitează numerar la banca centrală, care are o rată de bază de 18%.

Între timp, Banca Centrală Europeană a ordonat Raiffeisen să îşi reducă portofoliul de credite cu 55% până în 2026.

Oleg Deripaska a negat legăturile existente cu Strabag și a respins sancțiunile occidentale împotriva sa ca fiind greșite și bazate pe informații false.

Trezoreria SUA a declarat în mai că o companie rusă, Iliadis, a fost înființată pentru a achiziționa Rasperia, care deținea acțiunile înghețate ale lui Deripaska.

Oficiul pentru Controlul Activelor Străine al Trezoreriei SUA a deschis o investigație asupra activităților rusești ale Raiffeisen la începutul anului 2023.

Presiunea din partea Washingtonului a determinat Raiffeisen să abandoneze anul acesta planul de a cumpăra participația în Strabag, o tranzacție care avea ca scop deblocarea fondurilor băncii acum înghețate în Rusia.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate