sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiPoliticăRusia intervine militar în Kazahstan, pentru înăbușirea revoltei ”teroriștilor” din Almatî

Rusia intervine militar în Kazahstan, pentru înăbușirea revoltei ”teroriștilor” din Almatî

Kazahstanul trece prin cele mai violente proteste de stradă de la câștigarea independenței în urmă cu trei decenii, analiștii afirmând că motivele care au dus la declanșarea acestora nu țin doar de creșterea bruscă a prețului la carburanți, scrie Associated Press.

Prăbușirea faimoasei stabilități a țării din Centrul Asiei provoacă îngrijorări în Rusia și China, doi dintre cei mai puternici vecini ai săi. Kazahstanul este un aliat cheie al Moscovei și majoritatea exporturilor sale de petrol merg către China.

Creșterea bruscă a prețului carburanților a declanșat inițial proteste într-un oraș îndepărtat din vestul țării. Însă apoi zeci de mii de persoane au ieșit pe străzi în peste 10 orașe, luând în vizor guvernul autoritar.

Președintele Kassym-Jomart Tokayev pare un personaj tot mai disperat. Inițial acesta a încercat să liniștească mulțimile prin demiterea întregului guvern miercuri dimineața. Însă la sfârșitul zilei el schimbase tactica.

La început el i-a descris pe manifestanți drept teroriști. Apoi el le-a cerut șefilor de stat ai țărilor ce fac parte din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), o alianță militară condusă de Moscova, să trimită ajutor pentru suprimarea revoltelor după ce mai mulți soldați au trecut de partea manifestanților.

Moscova și aliații săi au anunțat la scurt timp că vor trimite „forțe de menținere a păcii” în Kazahstan.

Agenţia de presă rusă TASS a citat Ministerul Sănătăţii kazah potrivit căruia în timpul protestelor din Kazahstan, intrate deja în a treia zi, au fost răniţi peste 1.000 de oameni, dintre care 400 sunt spitalizaţi.

Postul public de televiziune din Kazahstan a relatat că 12 poliţişti au murit în timpul ciocnirilor cu manifestanţii la Almatî.

Primele unități rusești din forțele de menținere a păcii ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) au sosit în Kazahstan, a anunțat serviciul de presă al Ministerului rus al Apărării. Unitățile celei de-a 45-a brigăzi cu destinație specială a Forțelor Aeropurtate Ruse au plecat în Kazahstan după ce au președintele Kazahstanului a făcut apel la OTSC să intervină pentru înăbușirea revoltelor populare.

„Subdiviziunile celei de-a 45-a brigăzi separate cu destinație specială a Forțelor Aeropurtate au făcut un marș de la punctul de desfășurare permanentă la aerodromul de încărcare Chkalovsky, unitatea din Ivanovo – la aerodromul Ivanovo-Severny, unitatea din Ulyanovsk – la Aerodromul Ulyanovsk-Vostochny, unde s-au îmbarcat pe aeronavele militare de transport „, a raportat serviciul de presă al Ministerul Rus al Apărării, citat de Kommersant.

Circa 3.000 de militari ruși participă la operațiunea din Kazahstan, alături de alte 200 sute de soldați din Tadjikistan, 80 din Armenia și 500 din Belarus, dar și un număr neprecizat din Kîrgizstan. Misiunea lor este de a proteja obiectele strategice ale statului și unitățile militare kazahe.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană a cerut joi Rusiei să respecte suveranitatea şi independenţa Kazahstanului în contextul în care Rusia şi aliaţii săi trimit forţe de menţinere a păcii în ţara central-asiatică.

De asemenea, Comisia Europeană, executivul UE, a făcut un apel la reţinere adresat tuturor părţilor.

„Violenţa trebuie să înceteze. Cerem reţinere tuturor părţilor şi o soluţionare paşnică a situaţiei. Evident, UE este pregătită şi dispusă să sprijine un dialog în ţară”, a declarat un purtător de cuvânt al UE.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a afirmat că prezenţa trupelor străine în Kazahstan trebuie să fie privită cu prudenţă.

Joi seara, forţele de ordine kazahe au avertizat manifestanţii adunaţi în Piaţa Republicii din Almatî să se disperseze, după care au deschis focul; conform relatărilor martorilor, există răniţi şi dinspre piaţă se aud împuşcături şi explozii puternice, transmite agenţia rusă TASS, citată de Agerpres.

”Toată lumea să părăsească piaţa, vom deschide focul!”, le-a comunicat armata prin megafoane demonstranţilor. Potrivit corespondentului agenţiei TASS, după acest anunţ s-a deschis focul.

”Fugim! Dinspre piaţă se aud explozii foarte puternice”, a spus un martor corespondentului TASS, citat de agenţia EFE.

”Cu siguranţă sunt răniţi. Nu putem spune câţi morţi sunt, este imposibil să te apropii acolo”, spune un alt martor, adăugând că ”focurile de armă durează de 15 minute”. ”Trag asupra celor care au venit în piaţă cu armele în mâini, trag asupra vehiculelor”, continuă acelaşi martor.

În acest timp, administraţia din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, a anunţat că ”un grup de terorişti a fost anihilat în apropierea sediului poliţiei districtului Almalî din Almatî”, în cadrul operaţiunilor poliţiei de recuperare a controlului asupra oraşului.

Autorităţile kazahe au mai anunţat că în acest oraş şi în alte regiuni ale ţării continuă să acţioneze ”bande de tâlhari care distrug bănci, cafenele, restaurante, magazine şi mari centre comerciale”.

Poliția a reținut aproximativ două mii de oameni în Almatî, anunță agenția de presă TASS, care citează Ministerul Afacerilor Interne din Kazahstan.

Serviciul de presă al ministerului a numit operațiunea poliției drept una de „curățare”. Oamenii sunt reținuți în apropierea departamentului de poliție din Almatî.

Revolta din Kazahstan a început pe fondul protestelor populaţiei împotriva creşterii preţurilor gazului petrolier lichefiat (GPL), combustibil utilizat pe scară largă la automobile în ţara central-asiatică. Ulterior, manifestanţii au cerut retragerea totală a lui Nursultan Nazarbaev (81 de ani), care a demisionat în 2019, dar a rămas un personaj important în viaţa politică. El și-a desemnat ca succesor pe actualul președinte, Kassym-Jomart Tokayev, la putere din 2019.

Familia Nazarbaev controlează o mare parte din economia kazahă.

 

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate