vineri, septembrie 29, 2023
AcasăAgenda ZileiRușii de la Esta Construction au câștigat, în asociere cu o firmă...

Rușii de la Esta Construction au câștigat, în asociere cu o firmă turcească, licitația pentru tronsonul 1 al liniei de metrou M6 (surse)

Asocierea Esta Construction LLC (Rusia) – Doğuş İnşaat ve Ticaret A.Ş (Turcia) a câștigat licitația pentru proiectare și execuție structuri de rezistență la viitoarea linie de Metrou M6, între stațiile 1 Mai-Băneasa, informează Economica.net.

Potrivit aceleiași surse, este pentru prima dată când o companie rusească ar intra într-un mare proiect local de infrastructură în condițiile în care legea achizițiilor publice nu mai permite participarea la licitații în statele membre UE a firmelor din țări non UE care nu îndeplinesc anumite condiții: să facă parte din Spațiul Economic European, să se afle în proces de aderare la UE, sau să fi semnat Acordul privind Achizițiile Publice ale Organizației Mondiale a Comerțului.

”Asocierea ruso-turcă a obținut, conform informațiilor Economica.net, peste 97 de puncte dintr-un total de 100, urmând să fie declarată câștigătoare a licitației pentru proiectare și execuție structura de rezistență la tronsonul 1 Mai-Tokio/Băneasa din viitoarea linie de metrou M6” – scrie economica.net.

Valoarea contractului este estimată la 1,27 miliarde de lei cu o durată de execuție de patru ani.

Contractul pentru secţiunea 1 Mai – Tokyo include lucrări de proiectare şi execuţie staţii şi tuneluri: Galerie la staţia 1 Mai existentă, Pajura, Expoziţiei, Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, stația şi galeria Tokyo şi Tunel 1 Mai – Tokyo.

Dacă firma turcească respectă una dintre condițiile impuse participării la licitație, Turcia fiind în proces de aderare la UE, firma rusească, Esta Construction, nu îndeplinește niciuna dintre condițiile impuse.

Potrivit economica.net, Esta Construction LLC, firma care a participat la licitație, este o filială din Cipru a companiei rusești.

Asocierea ruso-turcă a depus oferta pentru participarea la această licitație la sfîrșitul lui decembrie 2020, celelalte oferte fiind depuse de alte trei asocieri de firme:

  1. Asocierea Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.S. – MAKYOL Insaat Sanayi Turizm ve Ticaret A.S. (Turcia)
  2. Asocierea China Communications Construction Company & 3TI Progetti Italia – Ingegneria Integrata S.p.A. (China – Italia)
  3. Asocierea FCC – Gülermak J.V. (Spania – Turcia)

Ordonanța de Urgență nr.25/2021, care completează Legea achizițiilor publice, inclusiv prin introducerea restricțiilor cu privire la firmele care pot participa la licitații în spațiul UE, a fost data pe 31 martie 2021.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate