Rușii care controlează regiunile separatiste din Donbas au încheiat, marți, formalitățile oficiale începute de ”liderii” lor, luni, în ”dormitorul” lui Putin de la Kremlin.
Astfel, ”parlamentele” autoproclamatelor republici separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, au votat marţi în unanimitate în favoarea ratificării tratatelor de prietenie şi cooperare cu Rusia, semnate de ”liderii” lor luni cu preşedintele rus Vladimir Putin, după ce liderul de la Kremlin a recunoscut independenţa celor două regiuni proruse, transmite EFE, care citează agenţia oficială rusă TASS.
Potrivit TASS, tratatul cu Doneţk a fost ratificat în prima şi a doua lectură de cei 97 de ”deputaţi” din cadrul Consiliului Poporului care au participat la sesiunea plenară extraordinară. Ratificarea a fost primită cu ovaţii de ”deputaţi”.
În regiunea vecină Lugansk tratatul de prietenie, cooperare şi asistenţă reciprocă cu Rusia a fost ratificat tot în prima şi a doua lectură, la aceeaşi oră, de cei 46 de ”deputaţi” prezenţi la sesiunea plenară specială, potrivit TASS.
Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) şi Consiliul Federaţiei Rusiei (camera superioară a parlamentului rus) urmează să ratifice marţi ambele tratate.

Ce prevăd tratatele încheiate cu Rusia
Tratatul Rusiei cu Republicile Populare Donețk și Lugansk (DPR și LPR) stipulează acordarea dreptului de a construi baze militare pe teritoriul lor și de a oferi asistență militară reciprocă, a declarat marți adjunctul ministrului rus de externe Andrei Rudenko în ședința plenară a Camerei inferioare a parlamentului, potrivit TASS.
„Un aspect important: tratatul prevede intențiile părților de a interacționa în domeniul politicii externe, al protecției suveranității și integrității teritoriale și al asigurării securității, în special, prin acordarea reciprocă a asistenței necesare, inclusiv a ajutorului militar, și acordarea dreptului de a construi, folosi și îmbunătăți infrastructura militară și baze militare pe teritoriul lor”, a subliniat Rudenko.
Tratatul prevede, de asemenea, posibilitatea încheierii de acorduri separate de cooperare militară, a spus diplomatul rus.
„Părțile se angajează, de asemenea, să nu participe la niciun bloc sau alianțe care o vizează pe vreuna dintre ele”, a adăugat el.
Pe 21 februarie, preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut independenţa regiunilor separatiste proruse Lugansk (LPR) şi Doneţk (RPD) din estul Ucrainei şi a ordonat trupelor ruse să intre în aceste teritorii, sfidând Occidentul şi alimentând temerile privind izbucnirea unui război. În același timp, Rusia a semnat acorduri de prietenie, cooperare și asistență reciprocă cu liderii lor. Putin a instruit Ministerul de Externe să stabilească relații diplomatice cu RPD și LPR și cu Ministerul Apărării ”pentru a asigura pacea”, potrivit TASS, pe teritoriile lor.
Decizia a fost condamnată de comunitatea internaţională drept o încălcare a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei.