S-a încercat sabotarea alegerilor prin absența mai multor reprezentați din secțiile de votare, care aparțineau partidelor politice, dar situația a fost rezolvată, a anunțat premierul Ludovic Orban.
„Am fost la MAE ca să facem o evaluare a modului în care decurge procesul de votare la secţiile de votare din străinătate. Din fericire, procesul decurge în bune condiţii. Au apărut mici situaţii, mi-a spus domnul ministru, legat de viteza foarte lentă de reacţie a Biroului electoral în cursul zilei de ieri în cazul înlocuirilor de delegaţi la secţiile de votare, respectiv a suplimentărilor de delegaţi la secţiile de votare, în care, neavând decât două şedinţe, Biroul electoral pentru secţiile din străinătate a aprobat foarte târziu solicitările de înlocuire”, a declarat Orban, după întâlnirea avută cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
Potrivit lui Orban, au fost în jur de 130 de cereri de înlocuire a delegaţilor şi 113 de suplimentare.
„Sperăm să fie aprobate cât mai repede, pentru a asigura personalul necesar derulării în bune condiţii la nivelul fiecărui birou electoral de secţii de votare”, a spus prim-ministrul.
Sabotarea alegerilor nu a ținut: 207.000 români au votata deja
Peste 207.000 de români au fost prezenţi la urne, în străinătate, până sâmbătă la ora 18,00, dar acestora li se alătură alți peste 25.000 de români care și-au exprimat votul prin corespondență.
Românii din afara ţării au la dispoziţie trei zile pentru a alege preşedintele României la urne, în 835 de secţii de votare. Vineri s-a putut vota între ora locală 12,00 şi ora locală 21,00, iar sâmbătă şi duminică, între ora locală 7,00 şi ora locală 21,00. Alegătorii care la ora 21,00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot, pot să îşi exercite dreptul de vot până la ora locală 23,59.
Dreptul de vot poate fi exercitat la oricare din secţiile organizate în afara ţării, pe baza unui document de identitate valabil în ziua votării:
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic;
- paşaportul diplomatic electronic/paşaportul de serviciu/paşaportul de serviciu electronic/paşaportul simplu/paşaportul simplu electronic/paşaportul simplu temporar;
- în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.