miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăAgenda ZileiSalman Rushdie, autorul romanului ”Versetele Satanice”, a fost înjunghiat în gât pe...

Salman Rushdie, autorul romanului ”Versetele Satanice”, a fost înjunghiat în gât pe o scenă din New York

Scriitorul Salman Rushdie, care de mai bine de 30 de ani primește constant amenințări cu moartea din partea musulmanilor, după ce a publicat romanul „Versetele Satanice”, a fost atacat pe o scenă, la New York, fiind înjunghiat în zona gâtului.

El participa și urma să vorbească la eveniment al Chautauqua Institution când un bărbat a urcat în fugă pe scenă și, din declarațiile martorilor, l-a înjunghiat.

Potrivit unui comunicat de presă al poliției statului New York, Rushdie a suferit o aparentă înjunghiere la gât.

”Pe 12 august 2022, în jurul orei 11 dimineața, un bărbat suspect a alergat pe scenă și l-a atacat pe Rushdie și pe un intervievator. Rushdie a suferit o aparentă înjunghiere la gât și a fost transportat cu elicopterul la un spital din zonă. Starea lui de sănătate nu este cunoscută. Intervievatorul a suferit o rănire ușoară la cap!” – se afirmă în comunicatul poliției dat imediat după incident.

Atacatorul a fost imobilizat de participanții la eveniment, iar poliția a confirmat arestarea suspectului.

Carl LeVan, un scriitor care a susţinut pe Twitter că a fost martor la atac, a spus că Rushdie a fost „înjunghiat de mai multe ori înainte ca atacatorul să fie imobilizat de agenţii de securitate”, notează EFE.

„Suntem profund îngrijoraţi de vestea că fostul preşedinte al PEN America, Salman Rushdie, a fost atacat astăzi, chiar înainte de a susţine o prelegere la Chautauqua Institution din New York. Condamnăm atacul şi îi dorim însănătoşire grabnică”, a declarat pe Twitter PEN International, o asociaţie a scriitorilor care apără libertatea de exprimare şi a presei.

„Ne confruntăm cu o situaţie de urgenţă. Nu putem oferi mai multe detalii în acest moment”, a declarat purtătorul de cuvânt al Chautauqua Institution, contactat de Reuters.

Rushdie, care de zeci de ani a trăit sub protecţia gărzilor de corp, locuieşte în oraşul New York de aproximativ două decenii şi urma să susţină o prelegere la Chautauqua Institution, un centru cultural din vestul statului New York.

Scriitorul britanic de origine indiană, care a câştigat Booker Prize cu „Midnight’s Children” („Copiii din miez de noapte”), a devenit celebru cel mai probabil datorită romanului său „Satanic Verses” („Versetele satanice”) din 1988.

Acea carte, considerată o blasfemie de numeroşi musulmani, a generat proteste ample, iar fostul lider suprem al Iranului, ayatolahul Ruhollah Khomeini, a cerut asasinarea scriitorului Salman Rushdie şi a editorilor acestuia, oferind în 1989 o recompensă de aproximativ 2,7 milioane de dolari, mărită în 2012 la 3,3 milioane dolari, pentru uciderea acestuia. Ulterior, în 2016, iranienii fanatici abrutizați de extremismul religios au adăugat 600.000 de dolari la recompensa pusă pe capul lui Rushdie.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate