sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiSaltelele de salvare pentru IGSU, la nivel național, doar după o analiză...

Saltelele de salvare pentru IGSU, la nivel național, doar după o analiză temeinică

Saltelele de salvare pentru IGSU vor fi introduse la nivel național doar după o analiză temeinică, a declarat secretarul de stat MAI, Raed Arafat.

„Din analiza preliminară pe care am prezentat-o domnului ministru Bode reiese că sunt multe ţări care au şi multe care nu le folosesc: Marea Britanie, Irlanda, Franţa, Israel. Fie nu le au, fie chiar le-au scos. În Franţa, de exemplu, au fost autorizate între anii 1980 şi 1985, după care au fost scoase. La acest moment Franţa face noi studii şi experimente să vadă dacă le reintroduce dacă tehnologiile noi le schimbă părerea, dar încă nu au ieşit cu o concluzie. Pe de altă parte, există ţări care au”, a declarat Arafat.

Finlanda are pe fiecare scară o pernă de acest gen, pe care o foloseşte dacă nu poate folosi autoscara.

„Dar au limitări, de cele mai multe ori că nu pot sări de la o înălţime foarte mare.Există riscul ca oameni care sar, fiindcă nu sunt învăţaţi, pot să sară cu picioarele şi să sufere accidente foarte grave, pot chiar să îşi piardă viaţa. De aceea unele ţări nu le folosesc deloc”, a declarat Raed Arafat.

Dacă alții nu au saltele de salvare, noi de ce să avem?

Potrivit secretarului de stat, există state, precum Austria şi Germania, în care aceste saltele de salvare se folosesc în anumite zone, iar în altele nu şi că nu există o practică unitară în privinţa utilizării acestora.

„Deci nu există o practică unitară. Această chestiune a fost analizată de IGSU, în 2015, în ideea că nu poţi să o foloseşti când se sare de la etajul 7-8 sau 10. Este eficientă eventual până la etajul 3 şi nu înseamnă că nu vei avea accidente cu ea. Grupul va face o analiză, va vedea exact ce se întâmplă şi în celelalte ţări europene, apoi va veni cu o propunere care va fi înaintată şi domnului ministru, după care vom lua o decizie. Decizia va depinde de analiza de risc care va fi făcută de grupul de lucru şi de propunerile făcute”, a precizat Arafat.

Secretarul de stat a precizat că în România există câteva saltele de salvare rămase funcţionale şi că, aşa cum este exemplul Iaşiului, acestea nu pot fi utilizate din cauza gardurilor care împrejmuiesc aleile sau din cauza pomilor.

Problema saltelelor de salvare a apărut după incendiul din Constanța când o femeie a sărit de la etajul șase de teama flăcărilor.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate