vineri, septembrie 29, 2023
AcasăAgenda ZileiSea Breeze 2021: Peste 30 de țări, printre care SUA, Ucraina și...

Sea Breeze 2021: Peste 30 de țări, printre care SUA, Ucraina și România, încep un exercițiu militar comun în Marea Neagră, în pofida protestelor Rusiei

Ucraina şi SUA încep luni un exerciţiu la care participă 30 de ţări, printre care și România, în Marea Neagră şi în sudul Ucrainei, în pofida apelurilor Rusiei de a anula aceste manevre, relatează agenția Reuters citată de Agerpres.

Exerciţiul Sea Breeze 2021 intervine după o creştere a tensiunilor între NATO şi Moscova, care a declarat săptămâna trecută că a tras tiruri de avertisment şi a lansat bombe în calea distrugătorului britanic HMS Defender pentru a-l îndepărta din apele Mării Negre în largul Crimeii. Marea Britanie a respins versiunea incidentului prezentată de Moscova.

Deși Rusia a anexat Crimeea în 2014 şi pretinde că este teritoriu rusesc, anexarea peninsulei nu a fost recunoscută la nivel internațional.

Rusia a amenințat săptămâna trecută că, în cazul în care SUA nu anulează exercițiile Sea Breeze programate a începe luni, va reacționa dacă va fi necesar pentru a proteja securitatea naţională a Rusiei, deși aceste exerciții nu atentează la ”securitatea națională” a Rusiei, ele derulându-se în Marea Neagră, care nu e încă un lac rusesc.

Sea Breeze 2021 este programat să dureze două săptămâni, implicând aproximativ 5.000 de militari NATO şi ai ţărilor aliate, precum şi circa 30 de nave şi 40 de avioane.

Vor participa de asemenea distrugătorul cu rachete ghidate USS Ross şi trupe de infanterie marină americane – scrie Agerpres.

Distrugătorul USS Ross (DDG 71), in clasa Arleigh Burke, a intrat, pe 26 iunie, în apele Mării Negre, pentru a participa la cea de-a 21-a ediţie a exerciţiului multinaţional Sea Breeze. Distrugătorul Ross a plecat de la Baza de Sprijin Naval Souda Bay din Insula Creta, Grecia,  a informat Flota a şasea a SUA.

Exerciţiul se va axa pe mai multe tipuri de operaţii, inclusiv război amfibiu, operaţii la sol, scufundări, interdicţie maritimă, apărare antiaeriană, operaţii speciale integrate, luptă antisubmarin şi operaţii de căutare-salvare.

România participă la exercițiul multinațional cu peste 300 de marinari militari.

Potrivit unui comunicat transmis luni de Statul Major al Forţelor Navale (SMFN), corveta „Contraamiral Horia Macellariu” (265) a plecat sâmbătă, din portul militar Mangalia, şi a luat cap-compas portul Odessa din Ucraina, unde a acostat duminică, alături de alte nave militare străine care participă la „Sea Breeze 21”.

Cea de-a doua navă militară care va reprezenta Forțele Navale Române la exercițiul din Ucraina este fregata „Regina Maria” cu un elicopter IAR 330 „Puma Naval” ambarcat la bord.

Fregata va pleca miercuri, 30 iunie, din portul militar Constanța, va executa o serie de exerciții în comun cu fregata neerlandeză HNLMS „Evertsen”, după care se va integra în gruparea navală permanentă a Alianței Nord-Atlantice SNMG-2 care operează în Marea Neagră.

Ucraina afirmă că obiectivul principal al exercițiilor din Marea Neagră este de a câștiga experiență în acțiunile comune în cadrul unor operaţiuni multinaţionale de menţinere a păcii şi de securitate.

După anexarea Crimeei de către Rusia, relațiile dintre Kiev și Moscova au devenit extrem de tensionate, Rusia menținând conflictul separatist în estul Ucrainei și amenințând, indirect, această țară, prin masarea de forțe și tehnică militară fără precedent, la granița de est.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate