miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăAgenda ZileiSecretarul general al ONU se va întâlni joi, la Lvov, cu Erdogan...

Secretarul general al ONU se va întâlni joi, la Lvov, cu Erdogan și Zelenski

Secretarul general al ONU Antonio Guterres se va deplasa joi în Ucraina unde va participa la o întâlnire cu preşedinţii ucrainean şi turc pentru a discuta mai ales despre exportul de cereale din porturile ucrainene, dar și despre securitatea centralei nucleare de la Zaporojie, care este cea mai mare centrală atomică de pe continentul european.

„La invitaţia preşedintelui Volodimir Zelenski, secretarul general se va afla joi la Lvov pentru a participa la o întâlnire trilaterală cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi liderul ucrainean”, a declarat purtătorul său de cuvânt Stephane Dujarric, în timpul unei conferinţe de presă, precizând că Antonio Guterres va merge apoi la Odesa şi după aceea în Turcia.

La reuniune va fi „examinată” implementarea acordului internaţional semnat în iulie la Istanbul pentru a permite exporturile de cereale din Ucraina, acord „în care Turcia este un element cheie”, a spus el.

„Vor fi ridicate în general o serie de probleme precum necesitatea unei soluţii politice a conflictului. Nu am nicio îndoială că se va discuta şi chestiunea centralei nucleare (Zaporojie) şi altele„, a spus purtătorul de cuvânt, precizând că o întâlnire bilaterală ar trebui să aibă loc între preşedintele ucrainean şi secretarul general.

Antonio Guterres a avertizat săptămâna trecută că bombardamentele din zona centralei riscă să provoace un accident nuclear cu consecințe grave pentru întreaga regiune. Națiunile Unite s-au oferit să organizeze vizita unei echipe internaționale de experți la centrală, pentru a analiza la fața locului situația securității reactoarelor nucleare, dar marți Rusia a declarat că misiunea nu poate călători prin Kiev și nu poate trece liniile frontului spre Zaporojie din motive de securitate. Argumentul a fost respins imediat de ONU.

Vineri, Antonio Guterres se va duce la Odesa, unul dintre cele trei porturi ucrainene utilizate în cadrul acordului internaţional ce a permis deja plecarea a 21 de vase încărcate în special cu porumb şi grâu.

El îşi va încheia această deplasare sâmbătă la Istanbul pentru a vizita Centrul Comun de Coordonare (JCC), responsabil cu supravegherea acordului.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate