miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăAgenda ZileiUcraina: Limba rusă și Literatura rusă au fost eliminate din programa școlară,...

Ucraina: Limba rusă și Literatura rusă au fost eliminate din programa școlară, dar a fost adăugat conceptul de rașism (fascism rus) în cursul de istorie

Ministerul Educației și Științei din Ucraina a anunțat că operele autorilor ruși și belarusi au fost eliminate din programa școlară de literatură străină a Ucrainei, relatează siteul Meduza.

În schimb, au fost adăuate în programa școlară lucrări ale scriitorilor străini „în conformitate cu procesul literar și ținând cont de caracteristicile de vârstă ale elevilor”.

Au fost incluși în programă autori precum O. Henry, Jean de La Fontaine, Anna Gavalda și alții.

Cursul școlar „Literatura străină” a menținut „operele scriitorilor de limba rusă, dar a căror viață și opera au fost strâns legate de Ucraina”, a anunțat ministerul. Aceștia sunt Nikolai Gogol, Vladimir Korolenko, Mihail Bulgakov (doar ”Inimă de câine”).

Lista pentru lecturi suplimentare la alegere conține „Cele douăsprezece scaune” de Ilya Ilf și Evgeny Petrov și „Babi Yar” de Anatoly Kuznetsov. Lucrările scriitorului tătar din Crimeea Tahir Khalilov au fost, deasemenea, păstrate în programa școlară.

În plus, mai afirmă oficialii din cadrul ministerului, programele de învățământ „Istoria Ucrainei” și „Istoria lumii” au fost modificate „ținând cont de noile evoluții istoriografice”.

În programele actualizate, URSS este considerată un „guvern de tip imperial”, iar agresiunea armată a Rusiei împotriva Ucrainei, începând din 2014, a fost pusă ca bloc de pregătire separat. În plus, lista conceptelor din programă a fost actualizată, incluzând „lumea rusă” și „rașismul”.

”Rașismul, cunoscut și sub numele de rusism, sau fascismul rus, este un termen folosit de un număr de savanți, politicieni și publiciști pentru a descrie ideologia politică și practicile sociale ale autorităților ruse în timpul domniei lui Vladimir Putin . Este, de asemenea, folosit pentru a se referi la ideologia expansionismului militar rus , și a fost folosit ca o etichetă pentru a descrie un sistem nedemocratic și un cult al naționalității amestecat cu ultranaționalism și un cult al personalității” – potrivit Wikipedia.

Ministerul a menționat că cursurile „Literatura (rusă și străină)”, precum și „Limba Rusă pentru instituții de învățământ general” au fost eliminate din programele educaționale recomandate pentru utilizare.

Autoritățile ucrainene au revizuit programa școlară ca „un răspuns la provocările apărute în legătură cu agresiunea armată pe scară largă a Federației Ruse împotriva Ucrainei”, a spus Ministerul Educației.

În iunie, ministrul adjunct al Educației, Andriy Vitrenko, a anunțat că toate operele care glorifică armata rusă, cum ar fi romanul ”Război și Pace” al lui Lev Tolstoi, vor fi eliminate din programul de literatură străină.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate