luni, mai 27, 2024
AcasăAgenda ZileiȘeful serviciilor militare norvegiene de informații: Rușii sunt pregătiți operațional pentru atacarea...

Șeful serviciilor militare norvegiene de informații: Rușii sunt pregătiți operațional pentru atacarea Ucrainei. Totul depinde doar de decizia lui Putin

Totul este pregătit din punct de vedere operaţional în vederea unui larg spectru de operaţiuni militare ruse în Ucraina, estimează vineri şeful serviciilor militare norvegiene de informaţii, viceamiralul Nils Andreas Stensønes, care subliniază că decizia aparţine doar Kremlinului, relatează AFP, citat de News.ro.

Ruşii ”au tot ce le trebuie pentru a pune totul în aplicare, de la o invazie minoră în est, atacuri minore mai peste tot în Ucraina, la o invazie completă şi, eventual, o ocupaţie a întregii Ucraine sau a unor părţi” ale acestei ţări, declară viceamiralul Nils Andreas Stensønes.

”Acum, îi revine în primul rând preşedintelui (rus Vladimir) Putin să aleagă dacă vrea să o facă sau nu”, declară el.

Şeful spionajului militar norvegian a făcut aceste declaraţii la evaluarea anuală de către principalele servicii de securitate norvegiene a riscurilor care planează la adresa acestei ţări scandinave, un stat membru NATO.

Potrivit viceamiralului, ”peste 150.000 de combatanţi” ruşi se află comasaţi în prezent la frontiera Ucrainei, dar şi ”armele cele mai avansate” ale Rusiei şi întreaga logistică necesară.

”Este foarte dificil să se spună dacă (o ofensivă) este probabilă sau improbabilă, pentru că preşedintelui rus îi revine să ia această decizie”, subliniază el.

Joe Biden şi liderii mai multor ţări, inclusiv România, au avut vineri seara o discuție prin telefon despre criza din Ucraina.

Anterior, președintele SUA le-a cerut cetăţenilor americani să părăsească Ucraina „acum”.

Occidentul acuză Rusia de faptul că pregăteşte o invazie iminentă a vecinului său, acuzaţii pe care Moscova le dezminte.

Estul Ucrainei este devastat din 2014 de un război între forţe guvernamentale şi separatişti proruşi, al căror susţinător militar şi financiar Kremlinul este acuzat că este.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a avertizat vineri, la București, cu privire la ”un risc real al unui nou conflict armat”, iar secretarul de Stat american Antony Blinken a estimat că Rusia poate invada Ucraina ”în orice moment”.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate