joi, iunie 1, 2023
AcasăAgenda ZileiSemn de disperare: A început inventarierea tuturor surselor de oxigen din spitale

Semn de disperare: A început inventarierea tuturor surselor de oxigen din spitale

Ministerul Sănătăţii a început inventarierea tuturor surselor de oxigen din spitale, pentru a putea asigura pacienţilor cu COVID-19 şi paturi de terapie intermediară, a declarat  ministrul Nelu Tătaru.

Potrivit lui, paturile de terapie intermediară vor fi puse la dispoziţia pacienţilor care au nevoie de o sursă de oxigen, dar nu sunt intubaţi cu ventilaţie mecanică invazivă.

„Noi avem în jur de 3.100 de paturi care sunt tipice pentru terapie intensivă. Până la 4.100 mai avem paturi de postoperator, paturi de îngrijire postoperatorie şi paturi de terapie intermediară. Identificăm în acest moment tot ce înseamnă sursă de oxigen din spitale pentru a putea face paturi de terapie intermediară, în care pacienţii nu sunt pe terapie intensivă invazivă, ventilatorie. Sunt cei care au diferite grade de insuficienţă respiratorie, au nevoie de o sursă de oxigen, dar nu sunt intubaţi cu ventilaţie mecanică invazivă. Extindem şi acest număr de paturi”, a afirmat Tătaru.

Vom avea și stoc de Remdesivir

De asemenea, România ar putea să îşi constituie, după o nouă rectificare bugetară, un stoc pentru şase luni de Remdesivir, medicamentul necesar în combaterea COVID-19.

„În perioada iulie-octombrie, noi am avut gratuit de la Uniunea Europeană 12.000 de doze. Aceste doze s-au distribuit în funcţie de numărul de pacienţi aflaţi în terapie intensivă, câte şase doze pentru fiecare din spitalele fază 1, fază 2 sau spitale suport. Începând cu luna octombrie, statul român a început să achiziţioneze contra cost aceste doze. Pe luna octombrie suntem”, a spus Tătaru.

Acesta crede că luni vom avea şi ultima tranşă din cele 12.000 de doze, ca totalul care a fost în ultimele luni din donaţii.

„În noiembrie vom avea între 14.000 şi 18.000 de doze achiziţionate, urmând, odată cu rectificarea bugetară, să putem merge pe o rezervă de şase luni. Rămâne efectiv ca şi comisiile de boli infecţioase şi terapie intensivă să readapteze acest tratament atât pentru terapie intensivă, cât şi pentru stadiile medii, severe, în stadiile incipiente şi fiecare medic curant să adapteze acest protocol la pacientul pe care îl îngrijeşte”, a precizat Tătaru.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate