sâmbătă, iunie 25, 2022
AcasăAgenda ZileiSenatorul Călin Matieș i-a transmis noului președinte al Ungariei, care uitase, că...

Senatorul Călin Matieș i-a transmis noului președinte al Ungariei, care uitase, că ”Transilvania a fost, este și va fi a României în vecii vecilor” (Video)

Senatorul român Călin Gheorghe Matieș i-a reamintit sâmbătă la Alba Iulia președintelui Ungariei, Katalin Novak, că se află în România și nu într-o provincie ungurească, sau pe moșie, așa cum a dat de înțeles zilele acestea, pe persoană fizică, înaltul oficial ungar.

”(…)Transilvania a fost, este și va fi mereu pământ românesc și va rămâne al României în vecii vecilor”, i-a transmis senatorul Matieș, președintelui Ungariei, imediat după dezvelirea statuii principelui transilvănean Gabriel (Gabor) Bethlen.

Neinclusă în programul oficial al delegației de la Budapesta, intervenția senatorului român i-a șocat vizibil atât pe organizatori și pe bodyguarzii prezidențiali (care au fost la un pas să-l rețină pe ”intrus”), cât și pe însăși madam Novak, care a primit informația despre locația în care se afla împreună cu un buchet de flori și o cocardă tricoloră de la român.

Mai mult, senatorul Călin Matieș a scos de sub haina tradițională, cu care era îmbrăcat, un tablou cu portretul lui Avram Iancu și, după ce a atras atenția primarului localității că anul acesta se împlinesc 150 de ani de la moartea eroului național al românilor din Ardeal, a așezat tabloul pe gazonul de la baza monumentului dezvelit de maghiarime în centrul fostei capitale a Transilvaniei, Alba Iulia.

Katalin Novak a primit florile, i-a mulțumit politicos lui Matieș și apoi și-a văzut de treabă.

Alba Iulia a fost aleasă ca locație pentru acest eveniment festiv pentru că, potrivit presei locale, s-a dorit și aniversarea Colegiului Academic (Collegium Academicum), fondat aici în urmă cu 400 de ani de către principele Transilvaniei, Bethlen Gábor.

Aflată în vizită privată în Transilvania, președintele Ungariei a atras deja atenția oficialităților românești prin declarațiile publice și evenimentele oficiale locale la care a participat aici, însoțită de reprezentanți ai UDMR și ai administrației locale.

Una dintre declarațiile sale, potrivit căreia își asumă calitatea de ”reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde locuiesc aceștia, în interiorul sau în exteriorul granițelor Ungariei”, a primit imediat replica MAE român, care i-a transmis că nu-și poate aroga drepturi de orice fel în raport cu cetățenii altui stat, iar ”responsabilitatea primară pentru respectarea drepturilor identitare (etnice, culturale, religioase, lingvistice) ale cetăţenilor români de etnie maghiară revine României, ca stat de cetăţenie”, nu Ungariei

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate