duminică, februarie 5, 2023
AcasăAgenda ZileiSRI a declasificat dosarul intern al Revoluţiei. Hellvig: Semn că statul trebuie...

SRI a declasificat dosarul intern al Revoluţiei. Hellvig: Semn că statul trebuie să condamne cu adevărat, în sens juridic deplin, comunismul

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a declasificat dosarul aferent implicării cadrelor Departamentului Securităţii Statului (DSS) în evenimentele din 1989 și care, potrivit unui comunicat al SRI transmis joi, a făcut parte din investigaţiile Comisiei „Decembrie 1989”, instituită în anul 1991 la nivelul Senatului cu scopul de a cerceta evenimentele din Bucureşti şi din ţară din perioada 1 – 31 decembrie 1989.

„Această declasificare face parte din proiectul anunţat anterior de conducerea SRI de a aduce la lumină întregul set de documente cu privire la evenimentele din 1989, în spiritul unei depline transparenţe, cu scopul de a oferi cercetătorilor şi istoricilor instrumente de cunoaştere asupra perioadei în cauză”, se afirmă  în comunicatul SRI.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a subliniat că „sute de familii încă aşteaptă răspunsuri, sute de victime încă îşi aşteaptă liniştea, iar milioane de români încă aşteaptă acest adevăr pentru a închide o dată pentru totdeauna unul din capitolele cele mai criminale ale comunismului românesc”, relatează Agerpres.

Conform acestuia, SRI „face încă un pas pentru a sprijini sau pentru a impulsiona acest demers naţional”, iar în acest moment sunt desecretizate şi publicate pe site-ul Serviciului toate documentele pe care instituţia le mai avea în păstrare cu privire la Revoluţia din 1989.

Directorul SRI a adăugat că acesta este „un semn că statul român trebuie să se scuture şi să condamne cu adevărat, în sens juridic deplin, comunismul”.

„Şi nu doar comunismul, pentru că şi fosta Securitate a avut o contribuţie importantă la reprimarea sângeroasă a manifestanţilor anticomunişti din Decembrie 1989. Acel aparat represiv al statului român de atunci este condamnabil pentru că avea ca prioritate apărarea Partidului Comunist şi a conducătorilor săi, nu era un serviciu de informaţii dedicat apărării cetăţenilor.

Eroii pe care îi comemorăm astăzi, 22 decembrie, merită adevărul. Pentru că ei nu au luptat pentru idei abstracte sau pentru diferitele linii politice”, a completat şeful SRI.

Unul din sutele de documente declasificate de SRI

Dosarul declasificat conţine treisprezece volume şi a fost creat în urma corespondenţei cu Comisia „Decembrie 1989” a Senatului în 1991 şi 1992. Acesta cuprinde, printre altele, copii după documente elaborate de unităţile judeţene din decembrie 1989, corespondenţă cu Procuratura României şi Comisia „Decembrie 1989”, corespondenţă cu Comisia „Decembrie 1989” privind comunicările către Televiziunea Română în ziua de 22 decembrie 1989 şi în zilele următoare transmise de unităţile fostului DSS.

Acestora li se adaugă documente referitoare la casete video, audio şi material fotografic realizate de fostele unităţi DSS, documente referitoare la datele pe care le deţinea fosta unitate speciala „R” (comunicaţii şi interceptări radio), documente întocmite de SRI referitoare la activitatea cadrelor fostului DSS care în perioada 15 – 22 decembrie 1989 au efectuat misiuni, situaţii numerice ale cadrelor din unităţile centrale şi teritoriale ale fostului DSS, situaţii privind cadrele militare din fostul DSS decedate sau rănite în timpul Revoluţiei, precum şi copii după documente întocmite în decembrie 1989, copii după documente întocmite de unităţile fostului DSS.

Lista documentelor desecretizate de SRI:

Comisia senatorială pentru cercetarea evenimentelor din Decembrie 1989, înființată în 1991, a fost condusă inițial de Sergiu Nicolaescu, regizor al multor filme comuniste în care istoria a fost rescrisă în cheie protocronistă, un pion important al fostului președinte Ion Iliescu, încă anchetat pentru crimele de la Revoluție. Conducerea ei a preluată apoi de Constantin Ticu Dumitrescu, fost președinte al Asociației Deținuților Politici, suspendat un an din PNȚCD din cauza poziției sale intransigente, el fiind înlocuit de un alt membru important al PNȚCD, senatorul Valentin Gabrielescu.

Niciunul dintre președinții Comisiei Decembrie 1989 nu mai este astăzi în viață.

Ion Iliescu, marele regizor și beneficiar al puterii din Decembrie 1989, încă trăiește. Liber.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate