sâmbătă, decembrie 9, 2023
AcasăAdministrație publicăStatul român înființează Agenţia pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare

Statul român înființează Agenţia pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de Lege pentru înfiinţarea Agenţiei pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare, act normativ iniţiat de deputaţi şi senatori ai Grupului Parlamentar al PSD.

Agenţia pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare se înfiinţează ca instituţie publică cu personalitate juridică, finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Obiectivul principal al acestei instituţii, care va funcţiona începând cu anul viitor, este creşterea numărului de sisteme de calitate recunoscute la nivel european pentru produsele agroalimentare româneşti şi de certificare a produselor conform sistemelor de calitate facultative instituite la nivel naţional şi european, în vederea promovării acestora.
Conform legii, Agenţia exercită următoarele funcţii principale:
  • de autoritate de stat în domeniul calităţii şi marketingului produselor de calitate;
  • va asigura întocmirea şi propunerea spre aprobare a strategiei pentru dezvoltarea sectorului produselor de calitate
  • va reprezentarea pe plan intern şi extern, în numele Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în domeniul său de activitate şi în limitele stabile de acesta.

Între atribuţiile Agenţiei se numără:

  • elaborarea, implementarea şi promovarea strategiei naţionale pentru produsele de calitate;
  • elaborarea şi implementarea de programe de marketing pentru produsele de calitate;
  • recunoaşterea şi certificarea produsele de calitate şi identificarea şi implementează surselor de finanţare specifice pentru certificarea exploataţiilor agricole ale micilor producători/procesatori.

Calitatea şi diversitatea producţiei agricole, piscicole şi de acvacultură din România, ca parte a UE, reprezintă unul dintre punctele forte ale producătorilor autohtoni şi contribuie în mod semnificativ la patrimoniul cultural şi gastronomic naţional şi european.

Acest fapt se datorează faptului că producătorii din ţara noastră au păstrat vii tradiţiile şi, totodată, au ţinut seama de metodele şi materialele de producţie noi. Folosirea unor sisteme de calitate pentru aceşti producători, prin care pot fi recompensaţi pentru eforturile lor de a oferi pe piaţă alimente cu caracteristici specifice, de multe ori unice în spaţiul european, va avea certe efecte benefice pentru economia rurală, dar şi pentru consumatori, care vor avea posibilitatea de a fi mai bine informaţi cu privire la ceea ce cumpără.

La elaborarea acestei legi s-a avut în vedere şi modelul existent în alte state membre ale UE, ţări cu experienţă în domeniul calităţii şi marketingului produselor alimentare, cum ar fi Franţa, Austria şi Italia.Pentru PSD, agricultura este un pilon al Programului de guvernare, iar realizările în acest sector nu s-au lăsat aşteptate.

Începând cu anul 2016, s-a investit în refacerea sistemului de irigaţii, s-a extins sistemul naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor, şi, ca exemplificare, în perioada 1 ianuarie 2017-25 februarie 2019 s-au atras pentru agricultura românească 7,5 miliarde de euro din fonduri europene, adică dublu faţă de totalul sumelor încasate de la UE în 9 ani, între 2007 şi 2016.

Tot sub atenta privire a minsterului Agriculturii se află și Casa de Comerț Unirea, cea care ar trebui să regleze lanțul produselor alimentare de la micii comercianți români. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate