sâmbătă, iunie 25, 2022
AcasăAgenda ZileiPartidele vechi şi „frăţia rectorilor” susţin feudalizarea învăţământului universitar

Partidele vechi şi „frăţia rectorilor” susţin feudalizarea învăţământului universitar

Partidele cu state vechi şi „frăţia rectorilor”, indiferent de culoarea politică, au respins în plenul Camerei Deputaţilor propunerea legislativă de limitare a mandatelor rectorilor (pl-x 233/2019), spune deputatul USR, Cristina Iurişniţi.

Din 242 de deputaţi prezenţi, doar 42 au susţinut iniţiativa, 25 votând contra, iar 174 abţinându-se, în ciuda raportului favorabil votat în unanimitate de toţi parlamentarii Comisiei de Învăţământ.
Propunerea legislativă avea ca scop democratizarea şi creşterea integrităţii şi transparenţei academice prin limitarea mandatelor rectorilor la maximum două şi prin dreptul conferit studenţilor de a deţine o pondere de 25% din numărul total de electori în cadrul alegerii rectorilor. Totuşi, votul de astăzi a demonstrat din nou că interesul partidelor este de a susţine cumulul de putere şi feudalizarea din învăţământul universitar.
„Ar fi interesant de văzut, câţi dintre actualii rectori din România ar susţine această iniţiativă, având în vedere că majoritatea acestora au profitat de actuala prevedere care le permite să se autosuspende din funcţie pentru a putea recandida. Mai mult decât atât, ar fi şi mai elocvent să vedem câţi dintre aceşti rectori sunt oameni politici, apropiaţi de vechile partide, care de foarte mulţi ani feudalizează comunităţile academice din ţară şi încearcă să îşi consolideze puterea”, a declarat Cristina Iurişniţi, deputat USR.
În ciuda votului, propunerea legislativă va trebui să fie votată şi de Senat, în calitate de Camera decizională. Concomitent, USR, la iniţiativa deputatului Cristina Iurişniţi, va depune o propunere legislativă care va interzice atât directorilor de şcoli, cât şi rectorilor din universităţi să deţină, pe perioada exercitării mandatului, funcţii de conducere în cadrul unui partid politic, la nivel local, judeţean sau naţional.
„USR susţine democratizarea şi creşterea calităţii managementului din universităţi şi va continua lupta împotriva cumulului de putere a rectorilor susţinuţi politic. #fărăpolitizare ajungem departe!”, a mai spus deputatul. 
Aceasta nu este singura voce împotriva sistemul de învățământ din România care a ajuns condus de „dinozauri” cu interese proprii. 
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate