duminică, mai 19, 2024
AcasăAgenda ZileiStoltenberg promite mai multe arme grele pentru Ucraina ”în viitorul apropiat”

Stoltenberg promite mai multe arme grele pentru Ucraina ”în viitorul apropiat”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat duminică presei germane că Ucraina se poate aștepta la mai multe livrări de arme grele din partea aliaților săi occidentali „în viitorul apropiat”, relatează Hotnews.

„Recentele promisiuni de livrare de arme grele sunt importante – și mă aștept la mai multe în viitorul apropiat”, a declarat Jens Stoltenberg pentru cotidianul Handelsblatt, înaintea unei noi reuniuni de coordonare, pe 20 ianuarie, a țărilor occidentale care oferă ajutor Ucrainei la baza americană de la Ramstein, în Germania, citează AFP.

„Ne aflăm într-o fază decisivă a războiului”, a continuat Stoltenberg. „Așa că este important să oferim Ucrainei armele de care are nevoie pentru a învinge.”

Națiunile occidentale au fost mult timp reticente în a furniza Ucrainei armament greu, invocând teama de a fi antrenate în război sau de a provoca Rusia.

Gama de arme pe care le furnizează s-a lărgit acum. La începutul acestei luni, Franța, Germania și Statele Unite au promis vehicule blindate care transportă tancuri de infanterie sau de recunoaștere – 40 de Marders germane, 50 de Bradley americane și AMX-10 RC franceze.

Marea Britanie a anunțat sâmbătă că va livra tancuri Challenger 2 Ucrainei, devenind astfel prima țară care furnizează tancuri grele de producție occidentală Kievului. Moscova a denunțat o decizie care nu ar face decât să „intensifice” conflictul.

Polonia a anunțat miercuri că va trimite Ucrainei tancuri Leopard ca parte a unei coaliții internaționale, acestea urmând a fi primele tancuri de fabricație occidentală pe care Kievul le va primi după declanșarea invaziei rusești, relatează Reuters.

Secretarul general al NATO a declarat că președintele rus Vladimir Putin a făcut o greșeală atacând Ucraina.

„A supraestimat forța propriilor forțe armate. Le vedem pașii greșiți, lipsa de moral, problemele de comandament, echipamentul slab”, a spus el.

Dar rușii „au arătat că sunt dispuși să suporte pierderi grele pentru a-și atinge obiectivul”, a adăugat el.

Cu toate acestea, producătorul german de armament Rheinmetall ar putea livra Ucrainei tancuri de luptă Leopard 2 reparate doar cel mai devreme în 2024, a declarat duminică directorul său general, citat de cotidianul Bild și Reuters.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că atacurile rusești asupra țintelor civile ar putea fi oprite doar dacă partenerii occidentali ai Ucrainei ar furniza armele necesare, potrivit Reuters.

„De ce este nevoie pentru asta? Acele arme care se află în depozitele partenerilor noștri și pe care soldații noștri le așteaptă atât de mult”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn, după o serie de atacuri cu rachete rusești asupra orașelor ucrainene.

„Întreaga lume știe cum să îi oprească pe cei care seamănă moarte. Le mulțumesc tuturor celor care ne ajută în acest sens!”, a adăugat el, potrivit Hotnews.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate