marți, aprilie 23, 2024
AcasăAgenda ZileiStudiu: Românii se îndatorează se sărbători pentru mâncare

Studiu: Românii se îndatorează se sărbători pentru mâncare

Românii se îndatorează se sărbători pentru mâncare, astfel că, noi suntem primii care se îndatorează pentru cumpărăturile din luna decembrie, conform datelor relevate de Program Banometru, gestionat de Asociaţia pentru Relaţii Comunitare. 

Tot noi suntem pe locul 5 în Uniunea Europeană în categoria celor care nu pot face faţă cheltuielilor neprevăzute, cu un procentaj de aproximativ 52% din totalul populaţiei, 

„Finalul de an este una dintre cele mai dificile perioade din punct de vedere financiar pentru români. Potrivit statisticilor, în ultimii 5 ani, între 65% şi 80% din veniturile lunare sunt cheltuite pentru sărbătorile de iarnă. Presiunea este mai mare şi pentru că trei sferturi dintre români îşi fac cumpărăturile cu două-trei săptămâni înainte de Crăciun”, potrivit analizei. 

Cu toate că în ultimii 5 ani salariul mediu net a urcat cu aproximativ 44%, creşterea bugetului alocat cadourilor de Crăciun nu a fost direct proporţională, ci a fost mai mare. Cadourile îi costă mai mult pe români în 2018 faţă de acum 5 ani, când pentru acestea românii alocau 470 lei comparativ cu 780 lei cât se estimează că vor plăti anul acesta. 

Majoritatea românilor au alocat între 65% şi 80% din veniturile lunare pe cheltuielile destinate sărbătorilor de iarnă, în ultimii 5 ani, în timp ce bugetul destinat cadourilor s-a situat între 23% şi 25%, din câştigul lunar al românilor.

Românii se îndatorează se sărbători pentru mâncare

Nevoile pe care doresc să şi le acopere românii de sărbători sunt mai mari decât veniturile acestora, motiv pentru care cel mai des se împrumută. Românii sunt primii care se îndatorează pentru cumpărăturile din luna decembrie, fie că vorbim de cadouri sau bunuri de consum.

Astfel, 19% dintre români apelează la o soluţie de creditare pentru cheltuielile destinate sărbătorilor de iarnă, depăşind populaţia Marii Britanii, care ne urmează, cu 17%. 

Cheltuielile neprevăzute destabilizează bugetul românilor, iar această realitate vine în contextul în care situaţia financiară a românilor nu arată pozitiv nici în alte sectoare ale vieţii. Potrivit Eurostat, românii se clasează în top 5, la nivelul UE, la capitolul bunurilor şi serviciilor considerate necesare, dar pe care nu şi le pot permite. Cu toate acestea, gradul de îndatorare al românilor este în creştere, potrivit BNR. 

„Statisticile arată că mulţi dintre români se îndatorează pentru bunuri şi servicii considerate necesare. Dacă am face un exerciţiu şi ne-am gândi cât înseamnă cheltuielile de Crăciun dacă le transformăm în ore de muncă? De exemplu, să luăm un kilogram de portocale, care ar costa 3,99 lei. Dacă transformăm acest cost în minute, un kilogram de portocale reprezintă 34,7 minute din cele 168 de ore pe care le munceşte un om într-o lună, plătit cu salariul minim pe economie sau 0,3% din venitul lui pe o lună. Pentru cineva plătit cu salariul mediu pe economie, un kg de portocale înseamnă 15 minute din 168 de ore pe care le lucrează într-o lună”, spune Cornel Ionescu, consilier financiar Program Banometru. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate