vineri, septembrie 22, 2023
AcasăAgenda ZileiStudiu: Vaccinurile Pfizer-BioNTech și Astra Zeneca sunt la fel de eficiente împotriva...

Studiu: Vaccinurile Pfizer-BioNTech și Astra Zeneca sunt la fel de eficiente împotriva variantei indiene ca și a variantei englezești a Covid-19

Vaccinurile de la Pfizer/BioNTech şi AstraZeneca/Oxford s-au dovedit a fi aproape la fel de eficiente împotriva variantei indiene a coronavirusului ca şi variantei englezești, potrivit unui studiu realizat de Public Health England (PHE).

Potrivit studiului PHE, realizat între 5 aprilie şi 16 mai, vaccinul Pfizer/BioNTech a fost eficient în proporție de 88% împotriva bolii simptomatice a variantei indiene (B.1.617.2) la două săptămâni după a doua doză, comparativ cu 93% eficienţă contra variantei englezești (B.1.1.7).

În aceeaşi perioadă, serul AstraZeneca administrat în două doze a fost eficient 60% împotriva bolii simptomatice din varianta indiană, comparativ cu 66% contra variantei englezești.

Ambele vaccinuri au fost eficiente în proporție de 33% împotriva formei simptomatice a variantei indiene, la 3 săptămâni de la administrarea primei doze, comparativ cu 50% eficacitate față de varianta engleză.

Analiza a inclus toate grupele de vârstă, începând cu 5 aprilie, pentru a acoperi perioada de la apariția variantei B.1.617.2.. De asemenea, studiul a inclus 1054 de persoane confirmate cu varianta indiană a coronavirusului.

Diferența de eficacitate între vaccinuri după administrarea ambelor  doze poate fi explicată prin faptul că a doua doză a vaccinului Astra Zeneca este administrată mai târziu decât în cazul vaccinului Pfizer-BioNTech

”Aceste noi dovezi sunt inovatoare și demonstrează cât de valoros este, pentru cei pe care-i iubim, programul nostru de vaccinare împotriva Covid-19. Acum putem fi siguri că peste 20 de milioane de oameni au o protecție semnificativă împotriva acestei noi variante și că numărul acestora crește cu sute de mii în fiecare zi, pe măsură ce tot mai mulți oameni primesc ace a doua doză vitală. Este clar cât de importantă este a doua doză pentru a asigura cea mai puternică protecție posibilă împotriva COVID-19 și a variantelor sale”, a declarat ministrul Sănătății, Matt Hancock.

Dr. Mary Ramsay, șefa imunizării la PHE a spus că studiul arată că două doze din oricare vaccin oferă niveluri ridicate de protecţie împotriva bolii simptomatice a variantei B.1.617.2.

”Ne așteptăm ca vaccinurile să fie și mai eficiente în prevenirea spitalizării și a decesului, deci este vital să obțineți ambele doze pentru a obține o protecție maximă împotriva tuturor variantelor existente și emergente” – a spus dr. Mary Ramsay.

Analiza PHE arată faptul că programul de vaccinare Covid-19 a prevenit, până la data de 9 mai, 13.000 de decese și 39.100 de internări la persoanele în vârstă din Marea Britanie, țară în care mai mult de 70% dintre adulţi au primit o primă doză de vaccin şi peste 40% au primit două doze.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate