miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăAgenda ZileiSUA au confiscat bitcoini în valoare de 2,3 milioane de dolari din...

SUA au confiscat bitcoini în valoare de 2,3 milioane de dolari din răscumpărarea plătită recent, de Colonial Pipeline, hackerilor ruși din DarkSide

Departamentul de Justiție al Statelor Unite a anunțat, luni, 7 iunie, că a recuperat criptomonede Bitcoin în valoare de 2,3 milioane de dolari din suma plătită ca răscumpărare, luna trecută, grupului de criminalitate cibernetică DarkSide, responsabil pentru atacul de tip ransomware care a închis Colonial Pipeline, operatorul celei mai mari conducte de petrol din SUA.

”Departamentul de justiție a anunțat astăzi că a confiscat 63,7 bitcoini, evaluați la aproximativ 2,3 milioane dolari. Fondurile reprezintă încasările dintr-o plată de răscumpărare făcută pe 8 mai către membrii unui grup cunoscut sub numele DarkSide, care a vizat Colonial Pipeline și i-a suspendat operațiunile.” – se anunță într-un comunicat al Departamentului de Justiție al SUA.

„Urmărirea banilor rămâne unul dintre cele mai elementare, dar puternice  instrumente pe care le avem”, a declarat procurorul general adjunct Lisa O. Monaco pentru Departamentul de Justiție al SUA.

”Plățile de răscumpărare sunt combustibilul care alimentează motorul de extorcare digitală, iar anunțul de astăzi demonstrează că Statele Unite vor folosi toate instrumentele de care dispun pentru a face ca aceste atacuri să fie cât mai costisitoare și mai puțin profitabile pentru grupurile criminale. Anunțul de astăzi arată, de asemenea, cât este de importantă sesizarea din timp a forțelor de ordine; mulțumim Colonial Pipeline pentru notificarea rapidă a FBI-ului imediat ce au aflat că au fost vizați de DarkSide” – a mai spus procurorul general adjunct.

Vom continua să folosim toate resursele disponibile, parteneriatele interne și internaționale pentru a stopa atacurile de tip ransomware și a ne proteja partenerii din sectorul public și privat” – a declarat directorul adjunct al FBI, Paul Abbate.

El a mai spus că grupul de criminalitate cibernetică DarkSide, din Rusia, se află încă de anul trecut în centrul unei investigații a FBI.

Pe 7 mai, Colonial Pipeline a fost victima unui atac de tip ransomware foarte mediatizat, care a a obstrucţionat livrările de combustibil în sud-estul SUA timp de mai multe zile. Directorul companiei, Joseph Blount, a declarat pentru Wall Street Journal că a autorizat o plată de răscumpărare de 4,4 milioane de dolari (aproximativ 75 Bitcoini) către grupul de criminalitate cibernetică DarkSide, pe 7 mai, în încercarea de a repune în funcțiune cea mai mare conductă de combustibil rafinat din SUA.

Cu toate acestea, el a notificat FBI și a urmat instrucțiunile agenților pentru a-i ajuta pe anchetatori să urmărească plata – potrivit CNN.

Astfel, anchetarii FBI au reușit să urmărească mai multe transferuri de bitcoin și să afle că aproximativ 63,7 bitcoini, reprezentând încasările plății răscumpărării victimei, au fost transferați la o anumită adresă, pentru care FBI are „cheia privată”, sau echivalentul grosier al unei parole necesare pentru a accesa activele de la adresa Bitcoin specifică.

Potrivit unui oficial de rang înalt al Departamentului de Justiție, investigațiile privind atacurile de tip ransomware au fost ridicate, de autoritățile americane, la același nivel de prioritate ca şi terorismul.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate