Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) din cadrul Ministerului Public, creată special de PSD – Dragnea pentru intimidarea și executarea politică a magistraților incomozi, este scoasă în afara legii, începând de astăzi, în urma unei decizii definitive a Curții de Apel Pitești care a pus astfel în aplicare ultima Hotărâre a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (Marea Cameră) din 18.05.2021.
Existența SIIJ nu este justificată și nu oferă garanții că nu este altceva decât un instrument de poliție politică îndreptat împotriva magistraților, au decis judecătorii din Pitești.
Iată, pe scurt, decizia istorică a Curții de Apel Pitești, care a avut curajul să excizeze definitiv ”tudorelul” mafiot de pe obrazul schimonisit al Coanei Justițica:
”În baza art. 2 și art. 19 alineatul (1) al doilea paragraf din Tratatul Uniunii Europene (TUE), Decizia 2006/928 şi Hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (Marea Cameră) din 18.05.2021, constată că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie din cadrul Ministerului Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu este justificată de imperative obiective și verificabile legate de buna administrare a justiției și nu este însoțită de garanții specifice care să permită, pe de o parte, să se înlăture orice risc ca această secție să fie folosită ca instrument de control politic al activității respectivilor judecători și procurori susceptibil să aducă atingere independenței acestora și, pe de altă parte, să se asigure că respectiva competență poate fi exercitată în privința acestora din urmă cu respectarea deplină a cerințelor care decurg din articolele 47 ?i 48 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene” – au stabilit luni, 7 iunie, judecătorii de la Curtea de Apel Pitești.
Decizia Curții de Apel Pitești a fost luată într-o speță în care o asociație de proprietari din Oarja a contestat prelungirea excesivă a soluționării unui caz de către un procuror și a decis ca speța să fie declinată spre soluționare parchetului competent.
Pe 18 mai 2021, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că, referitor la înființarea Secției Speciale, pentru a fi compatibilă cu dreptul Uniunii, ”o astfel de reglementare trebuie, pe de o parte, să fie justificată de imperative obiective și verificabile legate de buna administrare a justiției și, pe de altă parte, să garanteze că această secție nu poate fi utilizată ca instrument de control politic al activității judecătorilor și a procurorilor menționați și își exercită competența cu respectarea cerințelor prevăzute de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene”.
În lipsa îndeplinirii acestor garanții, au hotărât judecătorii CJUE, reglementarea menționată ar putea fi percepută ca urmărind instituirea unui instrument de presiune și de intimidare a judecătorilor, ceea ce ar aduce atingere încrederii justițiabililor în justiție.
”Revine instanțelor naționale sarcina de a verifica dacă reforma care a condus în România la înființarea unei secții specializate în cadrul Ministerului Public, însărcinate cu anchetarea judecătorilor și a procurorilor, precum și normele privind numirea procurorilor încadrați în această secție nu sunt de natură să facă secția menționată permeabilă la influențe exterioare” – se afirmă în documentul CJUE.
Iată că o instanță națională, cum este cea a Curții de Apel Pitești, tocmai a stabilit că aceste garanții de independență lipsesc cu desăvârșire, excizând definitv ”tudorelul” de pe obrazul Coanei Justițica.