”Nu vor exista discuţii asupra securităţii europene fără aliaţii şi partenerii europeni”, a asigurat vineri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, referindu-se la propunerile transmise Washingtonului şi prezentate public de Moscova mai devreme cu privire la încheierea unor acorduri care ar limita influenţa militară a SUA în vecinătatea Rusiei, relatează AFP şi Reuters.
”Am reuşit timp de decenii să negociem cu Rusia asupra chestiunilor de securitate (…) Nu există niciun motiv să nu putem continua pe această cale, dar o vom face în parteneriat şi în coordonare cu aliaţii şi partenerii europeni”, a spus Jen Psaki, în declaraţia acordată presei la bordul avionului cu care preşedintele Joe Biden se deplasează într-o scurtă vizită în Carolina de Sud.
”Nu vom face niciun compromis faţă de principiile fondatoare ale securităţii europene, în special asupra faptului că toate ţările au dreptul să decidă asupra propriului lor viitor şi politicii lor externe fără a fi supuse unei influenţe externe”, a adăugat ea.
Preocupate de consolidarea prezenţei militare ruseşti la frontiera ucraineană, ţările Europei de Est se tem de o eventuală înţelegere între marile puteri care ar aminti de cele mai sumbre perioade ale istoriei, scrie AFP. Acestor ţări aflate odinioară în sfera de influenţă a Moscovei le-au dat fiori reci comentariile de săptămâna trecută ale preşedintelui american Joe Biden asupra căutării unei eventuale ”înţelegeri” între marile puteri ale NATO şi Rusia. Între timp, Casa Albă a revenit asupra acestor afirmaţii şi a insistat asupra ideii de a rămâne uniţi, după ce a primit din partea Moscovei o serie de propuneri.
Riabkov: Nu mai putem tolera!
Pe de altă parte, Moscova este extrem de dezamăgită de semnalele venite din partea Statelor Unite și NATO cu privire la propunerile Rusiei privind garanțiile de securitate, a declarat vineri ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov, citat de agenția de presă TASS, preluat de Reuters.
Ryabkov i-a sfătuit pe omologiii săi din NATO să „renunțe la propriile clișee”, la modelele lor comportamentale obișnuite și la „paternalismul înțeles greșit”.
Oficialul rus mai susține că SUA și NATO continuă să impună ultimatumuri ca răspuns la propunerile Moscovei privind garanțiile de securitate că organizația nord-atlantică nu se va extinde către Est.
„Desigur, am văzut declarația NATO lansată noaptea târziu. Nu este nimic nou, cu excepția declarației că propunerile relevante au fost examinate și apoi același argument și poziție pe care le ascultam de mulți ani”, a spus diplomatul, potrivit TASS.
„Această poziție nu ajută, din moment ce noi facem propuneri, cealaltă parte face ultimatumuri și continuă activitatea periculoasă sub pretextul acestor ultimatumuri care au un impact negativ asupra intereselor noastre de securitate. Nu mai putem tolera. ”, a subliniat Riabkov.
„Ni s-a spus ieri că depinde de Moscova dacă relațiile se vor îmbunătăți. Deci, ține de NATO și, în special de SUA, dacă Washingtonul nu este capabil să aleagă singur și să fie de acord cu negocierile pe care le propunem. Am învățat că cea mai puternică latură a alianței este unitatea ei. Să vedem unde este cel mai de jos punct comun și cine îl dictează în Alianța Nord-Atlantică, îmbrățișând poziția SUA”, a conchis el.
Rusia a dezvăluit vineri propunerile sale pentru limitarea influenţei militare americane şi a NATO în vecinătatea sa şi doreşte să negocieze imediat cu SUA aceste măsuri pe care Moscova le prezintă drept esenţiale pentru evitarea unei escaladări a tensiunilor.
Propunerile transmise Washingtonului, incluse de Moscova în două texte pe care le-a denumit ”Tratat între SUA şi Federaţia Rusă asupra garanţiilor de securitate” şi ”Acord asupra măsurilor pentru a asigura securitatea Federaţiei Ruse şi a statelor membre” ale NATO, cuprind în special interzicerea oricărei noi extinderi a Alianţei Nord-Atlantice şi a stabilirii de baze militare americane în ţările din fostul spaţiu sovietic.