duminică, mai 19, 2024
AcasăAgenda ZileiExterneSultanul fitilist Erdogan, demascat în Algeria, latră răgușit, prin eunucii de la...

Sultanul fitilist Erdogan, demascat în Algeria, latră răgușit, prin eunucii de la Externe, la Emmanuel Macron

Turcia a denunţat sâmbătă comentariile „inacceptabile” şi „răuvoitoare” ale preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a acuzat în ajun în Algeria „reţele” manipulate de Ankara, Moscova şi Beijing pentru răspândirea unei propagande antifranceze în Africa, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Aflat în vizită în fosta colonie franceză, Macron a invitat vineri tinerii algerieni şi africani „să nu se lase păcăliţi” de „imensa manipulare” a „reţelelor” teleghidate „în culise” de puteri străine care le prezintă Franţa drept „inamică”. El a numit Turcia, Rusia şi China, atribuindu-le o „agendă de influenţă neocolonială şi imperialistă”, potrivit agenţiei de presă menţionate.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe, Tanju Bilgic, a denunţat comentarii „extrem de răuvoitoare” într-un comunicat.

„Este inacceptabil ca preşedintele francez Macron, care are dificultăţi în a face faţă trecutului colonial al ţării în Africa, în special în Algeria, se încerce să lase în urmă acest trecut colonial acuzând alte ţări, între care ţara noastră”, a adăugat el.

„Sperăm că Franţa va atinge cât mai repede posibil maturitatea necesară pentru a face faţă trecutului său colonial fără să acuze alte ţări”, a continuat diplomatul turc.

Vizita de trei zile a preşedintelui francez în Algeria urmărea să întoarcă pagina tensiunilor în relaţiile dintre cele două ţări în ultimele luni.

Problema trecutului în jurul colonizării franceze (1830-1962) şi sângerosul război de eliberare provocase o gravă dispută între cele două ţări în toamna trecută, după unele afirmaţii ale lui Macron, asupra cărora acesta a revenit.

Vizita survine între altele într-un moment în care ţările europene se străduiesc să găsească o alternativă livrărilor de hidrocarburi ruseşti, în special prin consolidarea aprovizionării lor din Algeria, mare producător de gaze care doreşte în schimb să i se confirme rolul de putere regională.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate