sâmbătă, decembrie 3, 2022
AcasăAgenda ZileiSupraacciza la carburanţi şi supraimpozitarea contractelor de muncă part-time, eliminate

Supraacciza la carburanţi şi supraimpozitarea contractelor de muncă part-time, eliminate

Supraacciza la carburanţi şi supraimpozitarea contractelor de muncă part-time vor fi eliminate începând cu 1 ianuarie 2020, potrivit proiectului de lege pentru modificarea Codului fiscal.

Acesta a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu 280 de voturi „pentru”, un vot împotrivă şi două abţineri. Proiectul a fost iniţiat de 53 de parlamentari liberali.

De la 1 ianuarie 2020 ar urma să fie eliminată supraimpozitarea contractelor de muncă cu timp parţial, în vederea aplicării unei baze de calcul pentru contribuţiile sociale şi a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate în funcţie de salariul realizat şi nu în funcţie de salariul de bază minim brut pe ţară.

Deputatul PNL Robert Sighiartău  este de părere că proiectul reprezintă o măsură reparatorie, benefică atât pentru nivelul de trai al românilor, cât şi pentru economia românească. 

„Din păcate, această supraacciză, care a fost eliminată pentru scurt timp în 2017, iar după eliminare preţul combustibilului la pompă a scăzut semnificativ, a fost reintrodusă de Guvernul PSD Tudose cu acelaşi argument: că se vor face mai multe autostrăzi. Ceea ce nu s-a întâmplat”, a declarat el.

Supraacciza la carburanţi eliminată de la 1 ianuarie 2020

Pe de altă parte, Claudiu Năsui (USR) a afirmat că se preconiza ca supraacciza să fie menţinută doar până la 1 ianuarie 2017. El a precizat că, în momentul în care Guvernul Cioloş a refuzat să prelungească valabilitatea acesteia, preţul carburanţilor a scăzut. La reintroducerea supraaccizei de către Guvernul Tudose, a crescut atât preţul carburanţilor, cât şi al altor produse, a susţinut deputatul USR.

„Vreau doar să atenţionez PNL – poate şi Guvernul – că există nişte minime europene ale acestei accize şi revenirea la 2017 s-ar putea să ne ducă sub puţin. Sper că a fost verificat acest lucru. Şi mai face un lucru această lege: foarte benefic, de asemenea, elimină ruşinoasa supraimpozitare a muncii part-time. Practic, puteai să munceşti două ore şi să fii impozitat pe opt. Lucru unic în lume. Dar asta a fost găselniţa statului român pentru a combate, chipurile, evaziunea fiscală în muncă. Deci, nu reducem impozitarea, nu îi ajutăm pe oameni, le dăm în cap mai tare. Aţi produs salarii nete negative, dacă mai ţineţi minte, în ianuarie 2018, prin prevederea aceasta”, a afirmat Năsui. 

Nu toțoi parlamentarii au fost de acord cu această decizie a guvernului, iar una dintre aceste persoane este Lia Olguţa Vasilescu  care spune că prin adoptarea acestei legi se pierd 4,5 miliarde lei de la bugetul statului.

„1,5 miliarde din bugetul asigurărilor, pentru impozitarea la part-timp, şi trei miliarde pentru supraacciză. Acum haideţi să vă spunem şi ce a prevăzut până la urmă legea respectivă, ca să înţeleagă toată lumea. Am adus la nivelul salariului minim pe economie contribuţia pentru cei care lucrează la part-timp, cu nişte excepţii: elevii sau studenţii până la 26 de ani, ucenici până la 18 ani, persoane cu dizabilităţi, pensionari, cei care au deja un contract de muncă. Imediat după ce am introdus această taxare la part-time la nivelul salariului minim pe economie, în prima lună, 89.000 de contracte de muncă au trecut din economia gri la alb. De asemenea, în lunile următoare, încă 200.000 de contracte au trecut la alb”, a spus ea.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate