duminică, noiembrie 27, 2022
AcasăAgenda ZileiUn tablou semnat de Picasso, din cele 7 furate acum 6 ani,...

Un tablou semnat de Picasso, din cele 7 furate acum 6 ani, găsit în Tulcea

Un tablou semnat Picasso care face parte din cele şapte opere de artă furate în 2012 de o grupare de hoţi români dintr-un muzeu din Olanda, a fost găsit pe raza judeţului Tulcea. Tabloul are o valoare estimată la aproape 800.000 de euro. 

„DIICOT investighează împrejurările în care un tablou semnat Picasso, valorând aproximativ 800.000 de euro, a fost găsit sâmbătă seara, pe raza judeţului Tulcea. Tabloul, care face parte dintr-un lot de 7 opere sustrase în anul 2012 dintr-un muzeu olandez, se află în custodia autorităţilor române şi urmează să fie expertizat”, a anunțat DIICOT.

Două persoane, de cetăţenie olandeză, s-au prezentat sâmbătă seara la Ambasada Olandei din Bucureşti, cu un tablou. Acestea au precizat faptul că au găsit tabloul, pe teritoriul României, anunţând despre acest fapt autorităţile olandeze. 

Ataşatul de afaceri interne din cadrul Ambasadei Olandei a anunţat autorităţile române, iar o echipă formată din procurori DIICOT şi poliţişti ai Direcţiei de Investigaţii Criminale – IGPR efectuează cercetări, pentru lămurirea tuturor aspectelor: audierea persoanelor, cercetarea locului în care au afirmat cele două persoane că au găsit tabloul, expertize criminalistice. 

În urmă cu șase ani, patru români au fost acuzaţi că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au sustras 7 tablouri semnate, printre alţii, de Pablo Picasso, Henri Matisse şi Claude Monet de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam. Cei patru sunt Radu Dogaru, Adrian Procop, Eugen Darie şi Alexandru Mihai Bitu. 

Tablou semnat Picasso a scăpat, restul au fost arse

După ce au fost prinși, în timpul audierilor, hoţii au declarat că tablourile au fost aduse în România, însă au fost arse într-o sobă. Se pare că hoţii români au ajuns cu totul întâmplător la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, iar operele de artă au fost transportate în România ascunse în perne. În octombrie 2012, ei s-au hotărât să caute bunuri de valoare mai mare, vizitând mai multe muzee. 

Eugen Darie şi Radu Dogaru s-au deplasat, pe 6 octombrie 2012, la Muzeul Kunsthal pentru a viziona tablourile expuse, dar şi pentru a studia topografia locului. La intrare, cei doi au observat panourile publicitare din care rezulta faptul că începând cu data de 6 octombrie 2012 urma să fie deschisă o expoziţie cu mai mult de 150 de tablouri semnate de 50 de pictori.   

DUpă aproape 10 zile, Radu Dogaru şi Adrian Procop au pătruns în muzeu printr-o uşă de urgenţă, s-au deplasat în Sala 1 unde se aflau tablourile expuse şi prin smulgere au desprins din sistemul de prindere şapte tablouri semnate Picasso, Matisse, Paul Gauguin, Meijer de Haan, Monet şi Lucian Freud, operele de artă fiind transportate în două genţi de rafie, cumpărate anterior de la comercianţi chinezi.

Jaf de tablouri sun 3 minute

În timpul anchetei olandeze s-a stabilit că hoţii au stat în interiorul muzeului aproximativ 2 minute şi 48 secunde. Cei doi hoţi au fost aşteptaţi de Eugen Darie cu o maşină, în timp ce Alexandru Biţu „supraveghea” operaţiunea dintr-o cafenea din apropiere. Sacoşele cu tablouri au fost transportate în portbagajul maşinii, hoţii fiind aproape să fie opriţi cu totul întâmplător de o patrulă a poliţiei. 

După ce au fost destul de precauți cu operele furate, hoţii au vrut să le vândă în Belgia şi au luat legătura cu un cunoscut, Moise George. Astfel, Radu Dogaru şi Eugen Darie s-au deplasat la Bruxelles cu un autoturism, unde s-au întâlnit cu acesta  şi i-au spus acestuia că au de vânzare tablouri valoroase furate de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam. Maşina i-au lăsat-o acestuia, după care au revenit la Rotterdam. 

Aceștia nu știau care este valoarea jafului comis, dar au aflat de la televizor, așa că au schimbat planuld e acțiune. Așa au decis să aducă tablourile în România. Operele de artă au fost scoase din ramă şi introduse în perne, golite de conţinut. Au revenit în România pe rute separate, cu maşina sau avionul, iar tablourile au fost aduse în ţară cu un autoturism condus de Eugen Darie, care a intrat fără probleme pe la vama Nădlac, în seara zilei de 19 octombrie 2012.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate