marți, aprilie 23, 2024
AcasăAgenda ZileiPropunerea de revocare din funcție a lui Lazăr, discutată azi la CSM

Propunerea de revocare din funcție a lui Lazăr, discutată azi la CSM

Propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr va fi dezbătută azi de secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).  Ministrul Justiţiei poate cere revocarea din funcţie a şefului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia pentru procurori a CSM dă un aviz consultativ iar decizia o ia şeful statului. 

În ședinţa care este programată de la ora 11 va fi audiat Augustin Lazăr și va fi discutat şi raportul întocmit de ministrul Justiţiei privind activitatea managerială de la Parchetul General. 

Tudorel Toader a anunţat, pe 24 octombrie, declanşarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr. Ministrul Justiţiei a enumerat atunci 20 de puncte privind activitatea procurorului general, printre care:

  • probleme grave de comportament şi comunicare publică;
  • probleme grave de management;
  • lipsa organizării eficiente şi a asumării responsabilităţii;
  • discursuri eminamente politice şi acuzaţii la adresa autorităţilor statului;
  • contestarea deciziilor Curţii Constituţionale;
  • neîndeplinirea obligaţiilor asumate prin proiectul de management prin utilizarea pe scară largă a delegărilor în funcţii de conducere;
  • critici aduse Parlamentului şi Guvernului;
  • modul de desfăşurare a anchetei privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august; 
  • încălcarea legii prin semnarea unor protocoale cu SRI. 

Tentative de revocare din funcție a procurorului general Augustin Lazăr

Ministrul a mai avut câteva tentative de a-l înlătura din funcție pe Augustin Lazăr, astfel că din tirul acuzațiilor s-a numărat și faptul că dosarul de candidatură depus în anul 2016 de procurorul general Augustin Lazăr nu era complet, deoarece lipsea ultima evaluare a activităţii profesionale. 

Mai mult, ministrul Juștiției a încurcat și „Lazării”, afirmând că, în dosarul de candidatură de la minister se afla o ordonanţă de clasare pe numele preşedintelui Klaus Iohannis. Ulterior, s-a descoperit că această ordonanţă nu a fost întocmită de Augustin Lazăr, ci de un alt procuror, Cristian Lazăr. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate