sâmbătă, martie 25, 2023
AcasăAgenda ZileiȚara în care arderea Coranului e mai importantă decât securitatea statului: Suedia...

Țara în care arderea Coranului e mai importantă decât securitatea statului: Suedia regretă că nu a primit undă verde de la Turcia pentru aderarea la NATO

Suedia a deplâns vineri faptul că nu a primit undă verde de la Turcia pentru ratificarea intrării în NATO, contrar Finlandei, care are acum calea larg deschisă pentru intrarea în Alianţa Nord-Atlantică, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Este o evoluţie pe care nu ne-o dorim, dar pentru care eram pregătiţi”, a declarat ministrul suedez de Externe, Tobias Billström, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Important acum pentru Suedia este să se asigure de cele două ratificări care lipsesc”, din partea Turciei şi a Ungariei, „şi să ne garantăm securitatea cât timp va dura asta”, a afirmat el.

Suedia este țara în care arderea Coranului în piața publică este considerată a fi un act care ține de libera exprimare, iar cel care comite un astfel de act este încurajat și protejat de autorități.

Dealtfel, același ministru de externe susținea la începutul lunii trecute că ţara sa implementează un acord iniţial cu Turcia asupra aderării la NATO, dar că din acest pact nu fac parte compromisuri privind libertatea de exprimare, făcând trimitere atât la arderea Coranului în public de către cetățenii suedezi, cât și la mitingurile autorizate ale membrilor și simpatizanților PKK.

Politicianul extremist de dreapta danezo-suedez Rasmus Paludan, arzând Coranul în public

O altă veste proastă pentru Suedia este că parlamentul ungar a fixat vineri pentru 27 martie ratificarea candidaturii Finlandei, însă cazul Suediei va fi tranşat „mai târziu”, a afirmat purtătorul de cuvânt al guvernului.

Şeful diplomaţiei suedeze a refuzat să comenteze informaţiile, afirmând că nu are confirmarea Budapestei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat vineri dorinţa Turciei de a ratifica aderarea Finlandei la Alianţă şi a pledat pentru o ratificare a aderării Suediei „cât mai repede posibil”.

Suedia susţine că face „tot” ceea ce este cuprins în memorandumul de acord cu Turcia, negociat în iunie la Summitul de la Madrid, a afirmat vineri Billström.

„Facem tot ce este înscris în acest memorandum, nu facem nimic mai puţin şi nu facem nimic mai mult decât ce este în el”, a spus ministrul suedez.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că nu a existat „nicio măsură pozitivă adoptată de Suedia în privinţa listei de terorişti”, invocând „peste 120” de cereri de extrădare formulate de Ankara.

Stockholmul repetă permanent că, în Suedia, justiţia, şi nu guvernul, are ultimul cuvânt în privinţa extrădărilor.

„Vor exista răspunsuri care ar putea fi pozitive şi altele care ar putea fi negative din punctul de vedere Turciei, şi va fi aşa, pur şi simplu”, a spus Billström vineri.

Data ratificării de către Ankara a aderării Finlandei nu este cunoscută, însă Erdogan şi-a exprimat „speranţa” că acest lucru se va întâmpla până la alegerile de la 14 mai din Turcia.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate