Țările UE care nu respectă statul de drept vor risca să piardă accesul la fondurile euroepene, în temeiul unui acord provizoriu încheiat de negociatorii Parlamentului European și Consiliului European.
„Acordul de astăzi este un reper pentru protejarea valorilor UE. Pentru prima dată, am stabilit un mecanism care permite UE să oprească finanțarea guvernelor care nu respectă valorile noastre, precum statul de drept”, a declarat co-raportorul Petri Sarvamaa (PPE, Finlanda) după încheierea negocierilor.
„Pentru noi a fost crucial ca beneficiarii finali să nu fie pedepsiți pentru faptele greșite ale guvernelor lor și să primească în continuare fonduri care le-au fost promise și pe care se bazează, chiar și după declanșarea mecanismului de condiționalitate. Putem spune cu mândrie că am obținut un sistem puternic care să le garanteze protecția”, a declarat co-raportorul Eider Gardiazabal Rubial (S&D, Spania)
„Nu am făcut compromisuri cu privire la valori: ne-am asigurat că statul de drept este văzut în contextul tuturor valorilor UE consacrate în tratate, precum independența sistemului judiciar. Fiecare încălcare a statului de drept va fi acoperită de mecanism: de la încălcări individuale la încălcări sistemice sau recurente pentru care nu a existat până acum niciun mecanism”, a spus Sarvamaa.
„Cetățenii europeni se așteaptă ca noi să condiționăm plata fondurilor UE cu respectarea statului de drept. Mecanismul convenit astăzi face exact asta”, a concluzionat Gardiazabal Rubial.
Un concept mai larg al încălcărilor statului de drept
Deputații europeni au reușit să se asigure că noua lege nu se aplică numai atunci când fondurile UE sunt utilizate în mod abuziv direct, cum ar fi cazurile de corupție sau fraudă. Se va aplica și aspectelor sistemice legate de valorile fundamentale ale UE pe care toate statele membre trebuie să le respecte, precum libertatea, democrația, egalitatea și respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor minorităților.
Negociatorii Parlamentului au insistat, de asemenea, că frauda fiscală și evaziunea fiscală sunt considerate posibile încălcări, incluzând atât cazuri individuale, cât și probleme răspândite și recurente.
Mai mult, au reușit să asigure un articol specific care clarifică posibila întindere a încălcărilor prin enumerarea exemplelor de cazuri, cum ar fi amenințarea independenței sistemului judiciar, eșecul în corectarea deciziilor arbitrare / ilegale și limitarea căilor de atac.
Țările care nu respecta statul de drept pierd accesul la fondurile europene
În mod crucial, deputații europeni au reușit să păstreze un puternic aspect preventiv al mecanismului: nu numai că poate fi declanșat atunci când se arată că o încălcare afectează în mod direct bugetul, dar și atunci când există un risc serios ca acesta să o facă, asigurându-se astfel că previne posibile situații în care fondurile UE ar putea finanța acțiuni care sunt în conflict cu valorile UE.
Protejarea beneficiarilor finali
Pentru a se asigura că beneficiarii finali care depind de sprijinul UE – cum ar fi studenții, fermierii sau ONG-urile – nu sunt pedepsiți pentru acțiunile guvernelor lor, deputații europeni au insistat că pot depune o plângere la Comisie prin intermediul unei platforme web, care va ajutați-i să se asigure că primesc sumele datorate. Comisia va avea, de asemenea, posibilitatea de a efectua o corecție financiară prin reducerea următoarei tranșe de sprijin UE către țara respectivă.
Funcționarea mecanismului
Deputații au reușit să scurteze timpul pe care îl vor avea instituțiile UE pentru adoptarea măsurilor împotriva unui stat membru, dacă se identifică riscurile de încălcare a statului de drept, la maximum 7-9 luni (în scădere de la 12-13 luni ca solicitată inițial de Consiliu).
După stabilirea existenței unei încălcări, Comisia va propune declanșarea mecanismului de condiționalitate împotriva unui guvern al UE. Consiliul va avea apoi o lună pentru a adopta măsurile propuse (sau trei luni în cazuri excepționale), cu majoritate calificată. Comisia își va folosi drepturile pentru a convoca Consiliul pentru a se asigura că termenul este respectat.