luni, iunie 17, 2024
AcasăAgenda ZileiTătaru: Conviețuirea cu coronavirusul, luată în calcul de autorități

Tătaru: Conviețuirea cu coronavirusul, luată în calcul de autorități

Convieţuirea cu coronavirusul se ia în calcul, poate la un nivel foarte jos, cu transmitere comunitară foarte mică, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

„Încă colectăm aceste date şi studiul de seroprevalenţă ne va da şi un răspuns. Gestionăm, pe vară, inclusiv o convieţuire cu virusul, poate la un nivel foarte jos, cu transmitere comunitară foarte mică. Va trebui să gestionăm şi un număr din populaţia României, care sunt imunizaţi. Cu cât acest număr este mai mare, ne gândim la un episod doi mai facil sau aproape inexistent”, a mai afirmat ministrul.

Cu cât numărul din populaţie care este imunizat este mai mic, ne gândim la un al doilea episod poate mai accentuat.

„Nu ţine doar de noi. Vom avea o circulaţie, noi trebuie să gândim gradul nostru de imunizare, transmiterea comunitară şi afluxul de cetăţeni români sau străini care vin în România din anumite focare. Acestea sunt toate cele trei lucruri pe care va trebui să le gestionăm din toamnă-iarnă”, a arătat ministrul Sănătăţii.

Viața ar putea reveni la normal de abia din toamnă

Viața în România ar putea reveni la normal, așa cum era înainte de pandemie, de abia spre sfârșitul verii, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

„În condiţiile în care avem o evoluţie normală, condiţiile de distanţare sunt respectate, avem mall-urile, în condiţiile în care avem o evaluare normală evitând aglomeraţiile populaţionale, se pot deschide. Încep competiţiile sportive, la început fără spectatori, le putem extinde într-un timp doi”, a declarat ministrul la TVR 1.

În acest moment avem concertele în aer liber, până la 500 de oameni cu distanţare, dar se poate mări acest număr.

„Bazinele de înot în exterior, putem să ne gândim. Dar toate aceste lucruri sunt în contextul evoluţiei noastre epidemiologice. Suntem de-abia la începutul celei de-a doua perioade de relaxare, evaluarea, cel puţin la o săptămână, ne poate face să putem da termenul pentru următoarele măsuri de relaxare sau care sunt acestea”, a explicat Tătaru.

Conviețuirea cu coronavirusul: revenirea la normal va mai dura

Tătaru a evidenţiat totuşi că va mai dura până la revenirea la normal. Este posibil ca pe parcursul verii să fie deschise after-school-urile, grădiniţele şi creşele private în condiţiile în care contextul epidemiologic o va permite.

„După 12 iunie se termină anul şcolar, părinţii nu vor mai putea rămâne acasă cu copiii şi atunci trebuie să ne gândim şi la acest lucru”, a spus Tătaru

Ne aflăm pe o pantă descendentă a îmbolnăvirilor cu COVID -19, fiind din ce în ce mai puţine cazuri grave, la fel cum şi transmiterea comunitară a virusului este scăzută, iar numărul testele efectuate în întreaga ţară s-a redus.

„Suntem pe o pantă descendentă, având un număr de cazuri noi din ce în ce mai mic de la o zi la alta. Avem de patru-cinci săptămâni aproximativ 200 de cazuri la terapie intensivă. Cazurile grave sunt din ce în ce mai puţine, cele care stau pe ventilaţie mecanică”, a declarat Tătaru.

Transmiterea comunitară este scăzută în ultima perioadă, existând „focare în corpul medical, în căminele de bătrâni, în instituţiile cu pacienţi neuropsihici, în rândul celor care îngrijesc”.

„Suntem pe o transmitere comunitară scăzută în ultima perioadă. Mă uit şi la testele restante rămase de pe o zi pe alta. Dacă înainte aveam şi 2.000-3.000 de teste care rămâneau nelucrate, acum avem de la o zi la alta 826 de teste în întreaga ţară”, a mai spus Nelu Tătaru.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate