miercuri, iunie 19, 2024
AcasăAgenda ZileiUSR cere votul prin corespondență și pentru alegeri locale

USR cere votul prin corespondență și pentru alegeri locale

USR cere votul prin corespondență și pentru alegeri locale, astfel că formațiunea politică a pus în dezbatere publică un proiect în acest sens. 

USR va avea consultări cu societatea civilă şi cu specialişti în drept constituţional şi sistem de vot pentru a găsi cât mai rapid cea mai bună soluţie pentru a ajuta oamenii să voteze în contextul actual al pandemiei de COVID-19, a anunţat parlamentarul USR Lucian Stanciu Viziteu, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

„Fac un apel la celelalte grupuri politice să susţinem împreună votul prin corespondenţă la alegerile locale. Anul acesta avem în faţă două rânduri de alegeri, în condiţiile în care primul val al epidemiei cu noul virus chinezesc nu a dispărut încă şi în condiţiile în care experţii vorbesc despre posibilitatea de a avea în toamnă un val doi”, a spus Viziteu.

Acest lucru i-ar putea face pe români să se teamă să vină la vot, ceea ce ar genera cea mai scăzută prezenţă la alegerile locale din ultimii 30 de ani.

„Dacă ne uităm şi la faptul că vom avea aceste alegeri într-un singur tur de scrutin, există posiblitatea să avem alegerile cu cea mai scăzută legitimitate din istorie. De aceea, trebuie să găsim o formulă pentru extinderea drepturilor românilor de a vota prin corespondenţă, inclusiv la alegerile locale”, a declarat Stanciu Viziteu.

Votul prin corespondență la alegeri locale

Potrivit alesului, este foarte important ca românii care au anumite boli şi care se tem să vină la urne să aibă posibilitatea să-şi aleagă şi ei primarii şi consilierii. Votul prin corespondenţă există în alte ţări de zeci de ani, cele mai bune modele de bună practică fiind Statele Unite şi Franţa.

„Votul prin corespondenţă a fost deja testat cu succes în România. E adevărat, sistemul a fost testat doar pentru diaspora, însă el poate fi replicat fără probleme şi la alegerile locale din acest an. Dacă el a funcţionat în zeci de ţări din diaspora, cu atât mai uşor va fi implementat la Brăila, la Arad, la Bucureşti sau la Bacău. Nu doar românii cu probleme medicale se pot bucura de extinderea dreptului de vot”, a mai spus deputatul.

Există sute de mii de români care ar dori să voteze dar care în ziua votului sunt plecaţi din localitatea de domiciliu, sunt în delegaţie, în concediu sau la studii.

„Toţi aceştia au însă aceleaşi drepturi ca cetăţeni ai respectivei comunităţi, iar drepturile lor trebuie respectate”, a susţinut Stanciu Viziteu.

Ziua votului a fost şi trebuie să fie în continuare cea mai importantă din viaţa unei democraţii funcţionale, aşa cum este şi România, pentru că această zi decide pentru 4 sau 5 ani preşedintele, configuraţia Parlamentului, primarii şi consilierii judeţeni sau locali.

„Esenţa democraţiei înseamnă ca fiecare om dintr-o comunitate să poată să îşi exercite votul, iar datoria noastră este să facem acest lucru posibil”, a adăugat parlamentarul USR

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate