marți, august 9, 2022
AcasăAgenda ZileiTătaru: Laboratoarele de testare COVID-19 ar trebui să lucreze în 3 schimburi

Tătaru: Laboratoarele de testare COVID-19 ar trebui să lucreze în 3 schimburi

Laboratoarele de testare COVID-19 ar trebui să lucreze în 3 schimburi, aceasta fiind singura soluție pe care o vede ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care afirmă că zilnic sunt în așteptare pînă la 7.000 de teste. 

Cele 133 de laboaratoare care efectuează teste COVID-19 sunt suprasolicitate și din cauza românilor care vor să plece în concedii în Grecia și din acest motiv s-au generat întârzieri în comunicarea rezultatelor acestor teste. 

„Noi în acest moment avem 133 de puncte de testare cu o medie de 19.000-20.000 de teste făcute, într-un ritm de două ture pe zi. În condiţiile în care aceste laboratoare vor avea şi capacitatea de trei ture pe zi, atunci putem să ne ducem spre 27.000-28.000 de teste pe zi şi pot fi compensate odată cu venirea cererilor de teste pentru cei care pleacă în concediu, la cerere. Au ajuns ca o mare parte din teste să rămână în aşteptare, cum sunt 6.000-7.000 de teste pe zi. Doar mărirea capacităţii acestor puncte pe care le avem acum, 133 de puncte, cu o tură suplimentară poate ajunge cu aceste teste la zero”, a afirmat Nelu Tătaru.

Cât despre lipsa de locuri în spitalele din București, ministrul a precizat că numărul spitalelor va fi suplimentat în perioada următoare, în special pentru Spitalul Universitar de Urgenţă „Elias” şi la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş”. 

„La nivel naţional, avem aproape 4.000 de paturi la terapie intensivă. În cele 226 de spitale COVID în faza 1, faza 2 şi suport COVID sunt în jur de 2.000, 1.927 de paturi de terapie intensivă. Sunt anumite judeţe unde avem o supraîncărcare a acestor paturi. Până acum, s-a recurs la acele TIR-uri, acele unităţi mobile de terapie intensivă, unul la Ploieşti, unul la Galaţi, acolo unde am văzut o încărcătură mai mare, dar şi la transferuri de pacienţi în spitale care au paturi goale. În următoarea perioadă, şi la Elias şi la Matei Balş va fi suplimentat numărul de paturi la terapie intensivă. Noi sperăm ca evoluţia să ne ajute să putem gestiona această situaţie”, a afirmat Nelu Tătaru.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate