marți, ianuarie 31, 2023
AcasăAgenda ZileiTaxa pe lăcomie de 2% din cifra de afaceri, termină furnizorii de...

Taxa pe lăcomie de 2% din cifra de afaceri, termină furnizorii de curent

Taxa pe lăcomie de 2% din cifra de afaceri, cuprinsă în Ordonanţa 114, îngenunchează financiar distribuitorii de energie electrică, spune senatorul liberal Cristian Chirteş, liderul PNL Mureş.

Sunt cinci companii mari care acţionează în ţara noastră în domeniul distribuţiei de energie electrică. Toate aceste companii au capital majoritar privat, unde statul român deţine pachete minoritare.

„Având  informaţii generale din mediul de afaceri al acestor companii, să facem o mică analiză economică cu datele disponibile pentru anul 2017 pentru societatea Electrica. Ce ar însemna aplicarea taxei pe lăcomie de 2% din cifra de afaceri? Cifra de afaceri a Grupului Electrica a fost, în 2017, de 5,6 miliarde de lei, cu un profit net de 172 milioane lei, însemnând 3% marjă de profit net. Calculând 2% din cifra de afaceri, rezultă 112 milioane lei, o sumă comparativă cu tot profitul societăţii pe 2017”, a calculat Cristian Chirteş.

Potrivit senatorului, în urma aplicării taxei pe lăcomie aceste costuri fie se vor regăsi în facturile cetăţenilor, fie va duce la scăderea drastică a valorii acţiunilor, ceea ce ar însemna o oportunitate pentru actualul guvern de a re-naţionaliza aceste societăţi. 

Potrivit PNL, soluţia ar fi promovarea principiilor economice liberale, în care libera concurenţă să prevaleze monopolurilor etatiste iar investitorul şi întreprinzătorul să fie perceput ca un pilon fără de care economia ar sucomba.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate