sâmbătă, decembrie 3, 2022
AcasăAdministrație publicăTermoenergetica, firma PMB, va da căldură în București

Termoenergetica, firma PMB, va da căldură în București

Termoenergetica, firma înființată de Primăria Municipiului București, va da căldură în București, conform unui proiect de hotărâre adoptat în şedinţa de joi a CGMB.

Potrivit primarul general, Gabriela Firea, bucureştenii nu au niciun motiv de îngrijoare, deoarece livrarea agentului termic va fi asigurată în parametri decenţi. Ea a adăugat că Termoenergetica va prelua angajaţii RADET şi întreaga activitate a regiei. 

Pe de altă parte, consilierul municipal PNL Ciprian Ciucu acuză că a primit doar cu câteva ore înaintea şedinţei de Consiliu General al Capitalei proiectele care vizează delegarea serviciului de termoficare către compania municipală Termoenergetica, după ce RADET a intrat în faliment.

„Cu câteva ore înaintea şedinţei, am primit mai multe documente care ar trebui să stea la baza delegării serviciului de termoficare către Termoenergetica, una dintre companiile municipale înfiinţate de Gabriela Firea. De ce? Pentru că a intrat RADET în faliment. Sunt sute de pagini acolo şi nu poate să îmi spună nimeni dintre colegii mei din Consiliul General că ştie cu adevărata ce scrie acolo. Noi ştim despre ce votăm, dar nu ştim ce votăm. Falimentul RADET, care este anunţat de ani de zile, pentru că a fost în insolvenţă, introdus chiar de către Gabriela Firea, a luat-o prin surprindere. Acest faliment este, în principal, vina lui Sorin Oprescu, dar şi a Gabrielei Firea, deopotrivă. De ce? Sorin Oprescu nu a plătit la timp subvenţia, s-au acumulat datorii uriaşe, iar Gabriela Firea a eşuat în a veni cu un plan de salvare a regiei”, a declarat acesta.

Proiectele privind delegarea prevăd şi capitalizarea noii companii cu 645 de milioane de lei, dar bugetul municipalităţii nu ar avea această sumă în prezent.

„Suntem puşi în faţa faptului de a vota azi un proiect care să permită ca bucureştenii să mai aibă parte de apă caldă şi căldură, dar se cere şi capitalizarea cu 645 de milioane de lei a acestei regii. Este o sumă pe care Bucureştiul astăzi nu o are. Deci, dacă ne uităm pe buget, pe rectificările de azi, şi pe tot bugetul, Bucureştiul nu are aceşti bani. Ce va face Gabriela Firea? Probabil se va duce la Guvern să ceară aceşti bani pentru că nu are de unde să îi acopere”, a mai spus acesta.

Termoenergetica va da căldură în București

Directorul Companiei Termoenergetica, Alexandru Burghiu este de părere că datoriile dintre regie şi ELCEN au fost generate de un contract păgubos şi a pledat pentru modificarea acestuia.

„Aceste datorii sunt generate de un contract păgubos, un contract care vine din trecut, avantajos pentru ELCEN, făcut astfel încât tot timpul eu, ca RADET, să fiu dator. Şi pe această cale vreau să fac un apel către toate autorităţile implicate în acest proces tehnologic – de la gaz, producere, transport, distribuţie, furnizare – astfel încât contractul să nu mai conţină vechile metehne. Dacă vrem să avem un viitor sănătos pentru această companie – nu cu acest contract. Există o vorbă în popor care spune aşa: numai un nebun dacă face de zece ori acelaşi lucru, de nouă ori are un rezultat, iar a zecea oară speră la un altul. Cam acelaşi lucru îl vom spune şi acum. Dacă avem fix acelaşi contract între ELCEN – RADET şi îl preluăm la ELCEN – Termoenergetica, soarta Termoenergetica va fi aceeaşi. Deci pe noi ne interesează să modificăm aceste condiţii contractuale”, a afirmat Burghiu.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate