joi, septembrie 21, 2023
AcasăAgenda ZileiTeste la pungă, botezate de cămătari: Testele de salivă de la firme...

Teste la pungă, botezate de cămătari: Testele de salivă de la firme apropiate de Sile Cămătaru și Cătălin Botezatu nu respectă regulile de siguranță sanitară

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret” solicită Guvernului României blocarea distribuţiei testelor din salivă pentru depistarea SARS-CoV-2 şi distribuirea în unităţile de învăţământ a unor kit-uri individuale, întrucât testele care au ajuns în inspectoratele şcolare nu respectă nicio regulă de siguranţă sanitară.

Testele au fost furnizate, vrac, de firme care au legături cu frații Cămătaru și Cătălin Botezatu, urmând a fi asamblate bucată cu bucată în școli, ceea ce crește exponențial riscul contaminării lor, punând în pericol sănătatea copiilor, fapt care nu îl îngrijorează absolut deloc pe ministrul Câmpeanu.

„Testele din salivă care au ajuns în inspectoratele şcolare nu respectă nicio regulă de siguranţă sanitară, acestea urmând să fie manipulate de cel puţin trei persoane înainte să ajungă la elevi, în condiţiile în care nu toate piesele care formează kit-ul sunt ambalate şi sigilate individual. Solicităm, pe această cale, Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), cea care a elaborat cerinţele de performanţă şi de reglementare, să explice cum pot fi aceste teste distribuite către elevi, respectându-se în acelaşi timp şi regulile sanitare. De asemenea, cerem public Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) să prezinte criteriile potrivit cărora aceste teste au fost achiziţionate şi livrate dezmembrate, şi nu sub formă de kit individual. Ne întrebăm ce a stat la baza luării unor astfel de decizii şi dacă această licitaţie a respectat legislaţia în vigoare?!”, se arată într-un comunicat transmis de federațiile sindicale FSLI și FSE, duminică, AGERPRES.

Federaţiile sindicale menţionate consideră că Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) trebuia să se ocupe şi de livrarea testelor către fiecare instituţie de învăţământ în condiţiile în care respectivele contracte au fost semnate de această instituţie.

Senatorul Ștefan Pălărie a dezvăluit țeapa otrăvită cu teste la pungă

Vineri, senatorul USR, Ștefan Pălărie, a dezvăluit că testele de salivă achiziționate pentru școli de la firmele Clanului Cămătaru și Cătălin Botezatu, de către instituția condusă de Raed Arafat, au sosit vrac, dezasamblate, urmând ca fiecare școală să le asambleze indivdual existând astfel un risc uriaș al contaminării lor.

”Astăzi seara la ora 18:30 au sosit în școli testele de salivă mult promise. În niște cutii mari de carton în care se găsesc 50 de bețișoare într-o pungă, 50 de căpăcele într-o pungă, 50 de flacoane într-o pungă, 50 de pliculețe cu substanță într-o pungă. Fără instrucțiuni, fără prospect. Noaptea minții!!!!” – a anunțat senatorul Ștefan Pălărie pe pagina sa de Facebook.

Ulterior, ministrul Educației Sorin Câmpeanu a intervenit public, de partea interlopilor care au livrat aceste teste, susținând că modul de livrare, vrac, este unul folosit de toate țările.

„Vă mai spun că am discutat la IGSU, iar doctorul Raed Arafat ne-a confirmat că aşa se livrează testele în toată lumea, atunci când este vorba de cantităţi mari, şi în Germania, şi în alte state europene. (…)” – a spus Câmpeanu.

”Ceea ce nu spune ministrul Educației este că aceste livrări în toată lumea se referă la utilizare medicală. Adică achiziționare de către spitale, nu de către școli care le distribuie apoi elevilor acasă. Pentru a nu mai ascunde adevărul, vă trimit în prima poză un test distribuit de autorități elevilor din Austria. Ghici ce. Pentru utilizarea acasă Austria folosește teste ambalate individual” – răspunde senatorul USR, poublicând câteva imagini relevante, care-l contrazic pe Câmpeanu.

Firmele agreate pentru testele din școlile românești

Primul lot din licitația pentru testele de salivă care vor fi folosite în școli a fost câștigat de trei firme, au declarat reprezentanții Oficiului Național pentru Achiziții Publice la începutul lunii noiembrie, la solicitarea Edupedu.ro. Cele mai multe teste din lot, 5 milioane, le va furniza o firmă de modă – Viggo Fashion – care a mai câștigat contracte cu statul în perioada pandemiei.

Celelalte două firme câștigătoare sunt o firmă olandeză – Medpark B.V, (3 milioane teste) – și Eva Healthcare SRL (1 milion teste), de asemenea o firmă care, potrivit presei, a mai câștigat în ultimii doi ani contracte publice.

Viggo Fashion International SRL este o societate deținută, potrivit termene.ro, de Ionut Mariu Marin. Imaginea brandului de îmbrăcăminte Viggo este reprezentată de Cătălin Botezatu, care este partener de afaceri într-una dintre societățile grupului Viggo.

Cea de-a doua firmă, Eva Healthcare SRL, aparține oficial lui Claudia Adina Andrei, dar a fost folosită în afacerile cu măști chinezești de anul trecut, ale Cămătarilor.

Astfel, Eva Healthcare este fosta Evatech Elecronics și apare în investigația RISE Project legată de traficanții de măști de protecție, „În bârlogul traficanților de măști”. În aceeași investigație apare și numele lui Emanuel Daniel Dan, zis Manu Bombardieru’, ginerele lui Vasile Balint, cunoscut drept Sile Cămătaru. „Din hârtii, obținem o informație esențială: firma care distribuie oficial măștile chinezilor din Fundeni. Se numește EvaTech Electonics. (…) Este aceeași firmă care apare pe certificatele măștilor negociate cu ginerele lui Sile Cămătaru, o lună înainte, în ajunul Paștelui”, au scris jurnaliștii de la RISE, în iulie 2020.

 

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate