sâmbătă, august 13, 2022
AcasăAgenda ZileiThe Guardian: În ianuarie 2016, Putin a ordonat spionajului rus susținerea prin...

The Guardian: În ianuarie 2016, Putin a ordonat spionajului rus susținerea prin orice mijloace a lui Trump la președinția SUA

  • Cotidianul britanic The Guardian a dezvăluit, joi, că a obținut documente din care rezultă că, în ianuarie 2016, președintele Rusiei Vladimir Putin a ordonat și autorizat o operațiune secretă de destabilizare a SUA prin suținerea, cu toate mijloacele de care dispunea Rusia, a candidaturii republicanului Donald Trump la președinția Statelor Unite.
  • Planul intervenției în campania electorală din Statelor Unite a fost propus și aprobat în cadrul unei ședințe a Consiliului de Securitate a Rusiei, convocată pe o temă fără legătură cu subiectul real al întrunirii. Tema de acoperire a întrunirii staffului de securitate de la Kremlin a fost analizarea ”exacerbării situației politice din Republica Moldova”.
  • În realitate însă, la ședința din 22 ianuarie 2016,  Vladimir Putin a ordonat celor trei agenții de spionaj rusești, GRU (Armată), SVR (externe) și FSB (Intern), să identifice modalități practice prin care să-l susțină pe ”instabilul mental” Donald Trump să ajungă la Casa Albă.

Un raport pregătit de consilierii lui Putin a recomandat Moscovei să folosească toate resursele posibile pentru a asigura victoria lui Trump.

Raportul, care poartă indicativul ” Nr. 32-04 \ vd” și care a fost consultat de jurnaliștii The Guardian, este clasificat secret și în el se afirmă că Trump este considerat a fi cel mai promițător (”perspektivny”) candidat.

Raportul conține, printre altele, o evaluare psihologică a lui Trump dar și referiri la materiale compromițătoare despre acesta, obținute de spionajul rus cu ocazia vizitelor anterioare făcute de Trump în Federația Rusă și prezentate într-o anexă (”anexa 5”) la raport.

Trump este caracterizat ca fiind ”un individ impulsiv, instabil mintal şi dezechilibrat, care suferă de un complex de inferioritate”. Cu toate acestea, din perspectiva Rusiei evocată în raport, el era văzut drept ”candidatul cel mai promiţător”, iar o victorie a sa ”va conduce la o destabilizare a sistemului sociopolitic al SUA”.

”Este necesar să folosim toate resursele posibile pentru a înlesni alegerea (lui Trump) în funcția de președinte al SUA” – se afirmă în document (vezi facsimil 1).

facsimil 1

La întîlnirea din 22 ianuarie 2016, la care a fost prezentat acest Raport, au participat președintele Vadimir Putin, primul ministru Dmitri Medvedev, ministrul de externe Serghei Lavrov, ministrul apărării și șeful interimar al GRU Serghei Șoigu  (Igor Sergun, șeful GRU murise cu două săptămâni înainte de această întîlnire), șeful SVR Mihail Fradkov, șeful FSB Alexander Bortnikov și fostul șef al FSB, Nicolai Patrușev, ca secretar al consiliuliui de securitate.

Documentul văzut de The Guardian sugerează că scopul real al acelei ședințe a fost de a discuta propunerile făcute de serviciul de analiză al președintelui rus, ca răspuns la sancțiunile împotriva Moscovei.

Autorul raportului pare a fi Vladimir Symonenko, şeful departamentului de analiză al Kremlinului, care îi furnizează preşedintelui Putin materiale analitice şi diferite rapoarte, unele întocmite pe baza informaţiilor obţinute de serviciile secrete. El a prezentat pe 14 ianuarie o sinteză de trei pagini pe acest subiect, cu concluzii şi propuneri, după care două zile mai târziu Putin a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate Naţională.

La această reuniune, susţine The Guardian, au fost evocate mai multe măsuri pe care Kremlinul le-ar putea adopta, ca ”autoapărare justificată” în faţa a ceea ce consideră a fi acţiunile ostile din partea Washingtonului.

Raportul analiştilor ruşi identifică şi mai multe puncte slabe ale SUA, printre care falia tot mai adâncă dintre stânga şi dreapta, starea mass-media sau creşterea sentimentului anti-establishment în perioada administraţiei Barack Obama (facsimil 2).

facsimil 2

Nu este menţionat numele lui Hillary Clinton, adversara democrată a republicanului Trump în 2016, dar este sugerată folosirea resurselor mass-media împotriva principalelor figuri politice ale SUA şi tot prin aceste resurse conştientizarea maselor de public, în special a anumitor grupuri.

Potrivit The Guardian, după reuniunea Consiliului de securitate rus, potrivit unui document separat din cele despre care The Guardian afirmă că au fost scurse din interiorul Kremlinului, preşedintele Putin a semnat un ordin prin care a dispus crearea unei noi comisii interdepartamentale secrete, coordonate de ministrul apărării, Serghei Şoigu, care să întreprindă paşi justificaţi de raţiunile de securitate naţională ale Rusiei şi în care fiecare dintre serviciile secrete ruse a primit un rol specific, obiective stabilite în ”partea specială” a Raportului ”nr. 32-04 \ vd”.

Alături de Șoigu, care comanda direct GRU, din comisie au mai făcut parte șefii SVR (Fradkov) și FSB (Bortnikov).

”Ukaz”-ul (decretul) lui Putin, stabilea ca grupul să ia măsuri practice împotriva SUA ”cât mai curând posibil”, din motive de securitate națională și în conformitate cu o lege federală din 2010, 390-FZ , care permite consiliului să formuleze politica de stat în materie de securitate.

Conform documentului, fiecărei agenții de spionaj i s-a atribuit un rol. Ministrul apărării a fost însărcinat să coordoneze activitatea subdiviziunilor și serviciilor. Șoigu a fost, de asemenea, responsabil pentru colectarea și sistematizarea informațiilor necesare și pentru „pregătirea măsurilor pentru a acționa asupra mediului informațional al obiectivului” – o comandă, se pare, de a pirata țintele cibernetice americane sensibile identificate de SVR.

De asemenea, SVR a fost desemnat să colecteze informații suplimentare pentru a sprijini activitatea comisiei.

FSB, la rândul său a primit, potrivit ”ukaz-ului” atribuții de contraspionaj.

Șefilor spionajului rus au li s-a acordat un răgaz de o săptămână și câteva zile pentru a reveni cu idei concrete până la 1 februarie.

Deși Putin a negat în mod repetat acuzațiile cu privire la intervenția sa în campania electorală americană din 2o16, documentele dar și situația din teren contrazic declarațiile lui oficiale.

La câteva săptămâni după ședința Consiliului de Securitate, hackerii GRU au atacat serverele Comitetului Național Democrat (DNC) și ulterior au dezvăluit mii de e-mailuri private ale candidatului democrat Hillary Clinton.

Publicaţia britanică mai scrie că le-a arătat unor ”experţi independenţi” aceste documente şi aceştia cred că sunt autentice, fiind invocat drept argument şi faptul că abordarea se potriveşte cu modul de gândire al Kremlinului asupra chestiunilor de securitate.

De asemenea, radiografia sumară a personalității lui Trump este caracteristică analizei agenției de spionaj ruse, care pune un mare accent pe psihologia subiectului.

Andrei Soldatov, expert în spionajul rusesc și autorul cărții ”The Red Web”, a declarat că documentele aflate în posesia The Guardian ”reflectă realitatea”. „Sunt în concordanță cu procedurile serviciilor de securitate și ale consiliului rus de securitate”, a spus el.

Contactat de The Guardian, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris drept o ”mare ficţiune” ideea că liderii ruşi ar fi convenit la o reuniune de la începutul lui 2016 să-l sprijine pe Trump.

Deși Donald Trump a refuzat să-și spună punctul de vedere cu privire la aceste documente, Liz Harrington, purtătoarea sa de cuvânt a declarat că sunt false.

”Sunt știri false, la fel cum RUSIA, RUSIA, RUSIA au fost știri false. (…)Este ficțiune și nimeni nu a fost mai dur ca mine cu Rusia, inclusiv cu conductele și sancțiunile. În același timp, ne-am înțeles cu Rusia. Rusia ne-a respectat, China ne-a respectat, Iranul ne-a respectat, Coreea de Nord ne-a respectat.

Și lumea a fost un loc mult mai sigur decât este acum cu o conducere instabilă mental” – a transmis ”instabilul mental” Trump. prin purtătorul său de cuvânt.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate