luni, octombrie 18, 2021
AcasăAgenda ZileiThe Sun: Rusia a furat formula vaccinului AstraZeneca şi a folosit-o pentru...

The Sun: Rusia a furat formula vaccinului AstraZeneca şi a folosit-o pentru a dezvolta Sputnik V

Spionii ruși au furat formula vaccinului AstraZeneca pentru a dezvolta propriul vaccin anti-COVID, Sputnik V, transmite tabloidul britanic The Sun, citând surse anonime din serviciile secrete britanice.

Serviciile secrete britanice ar avea dovezi care confirmă suspiciuni mai vechi legate de faptul că spionii lui Vladimir Putin au furat formula serului de la compania anglo-suedeză.

Vaccinul Sputnik V foloseşte o tehnologie similară celei a vaccinului Oxford/AstraZeneca. Potrivit The Sun, datele ar fi fost furate fizic de un spion, iar serviciile de securitate ar fi convinse că rușii au reușit să copieze formula vaccinului.

Anul trecut, Rusia a fost acuzată că desfăşoară un program de stat folosind metode de spionaj electronic pentru a fura secretele de fabricaţie ale vaccinurilor anti-coronavirus.

Astfel, ministrul britanic al securității, James Brokenshire, declara anul trecut că Centrul Național de Securitate Cibernetică din Marea Britanie (NCSC) este „peste 95%” sigur că informaţiile deţinute sunt corecte şi că hackerii ruşi au vizat organizaţii din Marea Britanie, Statele Unite sau Canada care dezvoltau vaccinuri împotriva coronavirusului.

Potrivit CNN, grupul rusesc de hackeri denumit APT29, „Ducii” sau „Cozy Bear” ar fi lansat în 2020 atacuri țintite asupra unor organizații care se ocupau cu dezvoltarea unui vaccin pentru COVID-19. Cozy Bear este, de asemenea, unul dintre cele două grupuri despre care se crede că au accesat sistemele informatice ale Partidului Democratic înainte de alegerile prezidențiale din 2016 din SUA.

În mai 2020, cele trei țări – SUA, Regatul Unit și Canada, au mai transmis avertizări cu privire la atacuri cibernetice împotriva organizațiilor implicate în lupta contra coronavirusului, inclusiv companii farmaceutice, centre de cercetare și guverne locale.

La acea dată, oficialii britanici spuneau și ei că APT29 „funcționează mai mult ca sigur ca parte a serviciilor de informații rusești”, iar informația a fost confirmată și de omologii canadieni – „Campania de activități malițioase ale APT29 este continuă și atacă predominant ținte guvernamentale, diplomatice și de sănătate pentru a fura proprietate intelectuală importantă”.

„Dacă vor relua testele clinice, le sugerăm să încerce un tratament care să combine vaccinul AstraZeneca cu Sputnik, pentru a-i spori eficienţa. Combinarea vaccinurilor s-ar putea dovedi utilă pentru revaccinări”, declarau, în noiembrie 2020, dezvoltatorii vaccinului rusesc într-o postare publicată pe Twitter.

Vaccinul Sputnik V a fost primul vaccin anti-coronavirus din lume care a fost omologat de o țară, în august 2020.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate