Democrații din Senatul SUA au dezvăluit miercuri un proiect de lege care impune sancțiuni ample împotriva Rusiei, în cazul în care va invada Ucraina, relatează The Washington Post, citat de Reuters.
Sancțiunile majore ar urma să fie impuse militarilor și oficialilor guvernamentali ruși, inclusiv președintelui Vladimir Putin și instituțiilor bancare cheie, dacă Moscova se angajează în ostilități împotriva Ucrainei, conform unui nou proiect de lege dezvăluit miercuri de senatorii democrați.
Actul normativ include, de asemenea, prevederi care să contribuie la consolidarea securității Ucrainei și încurajează SUA să „ia în considerare toate măsurile disponibile și adecvate” pentru a se asigura că gazoductul Nord Stream 2 – un „instrument de influență malignă a Federației Ruse” – nu va fi pus în funcțiune, potrivit The Washington Post.
Pachetul de sancțiuni va viza, de asemenea, companiile din Rusia care oferă sisteme de mesagerie securizate, cum ar fi SWIFT, pe care băncile îl folosesc pentru a face schimb de informații cheie cu alte instituții financiare, mai precizează sursa citată.
Peste 24 de senatori democrați din Senat, inclusiv liderul acestora, Chuck Schumer, au aprobat deja proiectul de lege elaborat de președintele Comisiei pentru Relații Externe a Senatului, Robert Menendez, mai transmite Washington Post.
Într-o declarație de miercuri, Menendez a spus că pedepsele prevăzute în proiectul său de lege „arată destul de clar că Senatul SUA nu va sta cu mâinile în brațe în timp ce Kremlinul amenință cu o reinvazie a Ucrainei”.
Menendez a mai declarat că legislația trimite un mesaj clar Rusiei: „Putin nu trebuie să-și prăbușească întreaga economie și nici nu trebuie să sacrifice viețile rușilor într-o încercare zadarnică de a rescrie harta Europei”.
Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională a declarat pentru The Post că administrația de la Casa Albă sprijină proiectul de lege al lui Menendez, care ar „declanșa costuri grave pentru economia Rusiei” dacă Rusia va continua cu o invazie și dacă alte măsuri, cum ar fi cea promovată de senatorul republican Ted Cruz, într-un proiect de lege separat, „nu va contracara alte agresiuni ruse și nu va proteja Ucraina”.
Proiectul de lege susținut de Menendez oferă o alternativă pentru democrații care susțin sancțiunile asupra conductei Nord Stream 2, de 11 miliarde de dolari, care este finalizată, dar așteaptă aprobări din partea Germaniei, și îngreunează trecerea proiectului de lege a lui Cruz.
Mai mulți democrați au susținut sancțiunile asupra conductei, deoarece ar ocoli Ucraina, privând țara de taxe de tranzit.
Proiectul de lege al lui Cruz ar impune sancțiuni asupra conductei în termen de 15 zile de la adoptare, indiferent dacă Rusia va reinvada Ucraina și ar permite Congresului să voteze pentru reintroducerea sancțiunilor în cazul în care președintele renunță la acestea.
Biden a descris conducta ca fiind o afacere proastă pentru Europa și a spus că va crește influența Rusiei acolo. Dar administrația sa a renunțat anul trecut la sancțiuni împotriva Nord Stream 2 AG, compania care controlează proiectul, deoarece Casa Albă a căutat să nu strice relațiile cu Germania.
Potrivit Reuters, un înalt oficial al administrației Biden a declarat miercuri că amenințarea de a opri proiectul este de fapt pârghia pe care Germania o deține asupra Rusiei.
Conducta, susținută de compania de stat rusă de gaze Gazprom, va furniza combustibil Germaniei, cea mai mare economie a Europei, care închide centralele pe cărbune și nucleare, dar și altor țări europene.
De aceea, mai mulți senatori democrați au afirmat luni seara, după întâlnirea cu oficialii administrației Biden, că sunt de părere că sancțiunile asupra conductei ruse Nord Stream 2, proiect susținut de Cruz, ar putea afecta relațiile cu Germania, un aliat important al SUA, în special în ceea ce privește politica față de Rusia, Iran și schimbările climatice.