sâmbătă, mai 28, 2022
AcasăAgenda ZileiTot mai mulți români din diasporă se înscriu pentru vot

Tot mai mulți români din diasporă se înscriu pentru vot

Tot mai mulți români din diasporă se înscriu pentru vot, astfel că numărul acestora a ajuns la 8.692, cu aproape 1.400 mai mulţi faţă de ultima comunicare pe această temă, potrivit AEP. 

Până în jurul orei 16,00, pe votstrainatate.ro s-au înscris aproximativ 4.600 de români pentru vot la o secţie de votare şi aproximativ 4.150 pentru vot prin corespondenţă. 

AEP recomandă cetăţenilor cu drept de vot din străinătate să opteze pentru votul prin corespondenţă, a cărui procedură este simplă, sigură şi eficientă şi care reprezintă o modalitate modernă de vot anticipat la distanţă. 

Autoritatea Electorală Permanentă precizează că pentru exercitarea votului prin corespondenţă trebuie completat formularul de pe www.votstrainatate.ro, cu opţiunea „vot prin corespondenţă”. La acest formular trebuie anexată copia scanată sau fotografia actului de identitate şi copia documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine. 

AEP adaugă că, în urma înregistrării, Poşta Română transmite alegătorului următoarele documente necesare exercitării votului prin corespondenţă:

  • două plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
  • două plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
  • două autocolante cu menţiunea „Votat”, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
  • două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
  • două buletine de vot prin corespondenţă, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin; instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot;
  • două autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenţă din ţară, pe care alegătorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondenţă în ţară îl va aplica pe plicul exterior. 

Pe buletinul de vot se lipeşte autocolantul cu menţiunea „Votat” pe patrulaterul cu candidatul preferat. Buletinul de vot astfel marcat se introduce în plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigilează. Se completează certificatul de alegător, menţionând data şi semnând olograf, se introduce plicul interior şi certificatul de alegător în plicul exterior, care se sigilează. 

În cazul celui de-al doilea tur de scrutin pentru Preşedintele României, arată AEP, înainte de a aplica timbrul autocolant pe patrulaterul ce conţine candidatul pentru care optează, alegătorul se asigură că acesta participă la cel de-al doilea tur de scrutin. 

Alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate are trei variante de expediere a plicului exterior sigilat care conţine votul său:

  • îl trimite în ţară, depunând plicul la orice oficiu poştal ori în orice cutie poştală a statului-gazdă;
  • îl depune la orice operator de curierat sau îl poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazdă, după caz, pe cheltuiala sa;
  • îl poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din ţara-gazdă, după caz. 
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate