luni, noiembrie 28, 2022
AcasăAdministrație publicăTransport radioactiv peste limitele normale, descoperit pe o pratformă industrială

Transport radioactiv peste limitele normale, descoperit pe o pratformă industrială

Un transport radioactiv peste limitele normale a fost descoperit pe o pratformă industrială, cu deșeuri ce proveneau din Cluj. 

Autocamionul, care se pregătea să intre pe o platformă industrială a companiei Holcim din Chistag, pentru co-procesare, a fost depistat cu radioactivitate ce depăşea limita normală. 

„În timpul controlului pentru accesul unui transport de deşeuri destinate co-procesării la fabrica de ciment Holcim din Aleşd, judeţul Bihor, sistemul automat de scanare instalat la poarta de acces pe platforma companiei a detectat un nivel peste limitele normale, dar nepericulos pentru oameni sau mediu. Conform procedurilor, autocamionul a fost transferat în siguranţă către zona specială de carantină şi autorităţile au fost informate prompt, pentru ca procedurile legale necesare să poată fi iniţiate”, au anunțat reprezentanţii Holcim. 

Organele abilitate urmează să facă măsurătorile necesare şi vor decide cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru neutralizarea deşeurilor. Reprezentanţii companiei asigură că „situaţia este controlată cu stricteţe, iar angajaţii companiei, comunitatea locală şi mediul nu sunt puse în pericol”. 

Pe platforma fabricii de ciment din Aleşd sunt co-procesate în cuptorul fabricii de ciment, deşeuri municipale sortate sau deşeuri provenite din surse industriale sau anvelope uzate. Prin co-procesarea acestora, în cuptorul fabricii de ciment, deşeurile sunt eliminate total, în condiţii depline de siguranţă, fără alte reziduuri. 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Crişana” al judeţului Bihor a fost informat, prin Sistemul Unic de Urgenţă 112, despre această situaţie, privind detectarea unei surse cu un nivel de radiaţie de 1.7 ľSv/h în interiorul unui autocamion care transporta deşeuri, detectare realizată în momentul cântăririi camionului în incinta platformei industriale situate pe strada Viilor din localitatea Chistag. 

ISU Crişana a notificat de urgenţă toate instituţiile prevăzute în Planul Judeţean de Prevenire şi Intervenţie în Situaţii de Urgenţă Radiologică. 

La faţa locului s-au deplasat echipajul de primă cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară (CBRN) din cadrul ISU Bihor, Laboratorul de Igiena Radiaţiilor (LIR) – DSP şi specialişti din cadrul APM, care au efectuat măsurători de specialitate, identificând valori cuprinse între 0.54 şi 0.69 ľSv/h în partea dreaptă spate a camionului, doza fondului natural fiind de 0.12 ľSv/h. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate