Trei asociații decredibilizate și dubioase ale unor magistrați din România se implică direct în campania electorală pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova, condamnând public, printr-un comunicat, o decizie a președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, de demitere a unui judecător plantat în fruntea Curții de Apel Chișinău de rusnacul Dodon, în ultimele zile de mandat.
Asociația Magistraților din România (AMR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) și Asociația Procurorilor din România (APR) – trei organizații românești care susțin controversata Secție Specială și critică rapoartele MCV ale Comisiei Europene – o atacă dur pe Maia Sandu, președinta pro-europeană a Republicii Moldova – informează G4Media.
Reacția celor trei asociații a fost provocată de revocarea de către Maia Sandu a unui decret semnat de fostul președinte pro-rus Igor Dodon în ultimele zile de mandat, prin care acesta îl numea pe controversatul judecător Vladislav Clima președinte al Curții de Apel Chișinău. Judecătorul lui Dodon a făcut parte din completul care a invalidat rezultatul alegerilor din 2018, pentru Primăria Chișinău, câștigate de Andrei Năstase, președinte și membru-fondator al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA). De asemenea, judecătorul demis s-a mai remarcat prin apărarea unor magistrați corupți din Republica Moldova.
Comunicatul asociațiilor românești susținătoare ale politicii și Dragnea de subordonare a Justiției, apare la o lună după decizia președintelui Maia Sandu și au fost răspândite de site-urile apropiate PSD, stiripesurse (deținut de soțul deputatei PSD Diana Tușa) și sputnik.md (deținut de ruși).
Asociațiile românești solidare cu judecătorul dubios de la Chișinău sunt, fiecare, conduse de magistrați la fel de dubioși.
Asociația Magistraților din România (AMR), potrivit G4Media, este condusă de judecătoarea Andreea Ciucă de la Curtea de Apel Târgu Mureș, una dintre ”victimele” PNA.
În 2003, fosta preşedintă a Tribunalului Mureş, Andreea Ciucă, a fost acuzată de luare de mită de procurorii PNA, după ce a fost prinsă în flagrant cu banii primiți de la un politician local, ea susținând însă, așa cum se procedează la luarile de mită, că a fost vorba de un împrumut. Ciucă a fost chiar arestată la acea vreme, însă a fost eliberată și apoi achitată definitv în 2010.
Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) este condusă de judecătoarea Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea.
La fel, în 2014, judecătoarea Roman a fost trimisă în judecată de DNA Oradea, alături de alți trei judecători, pentru că ar fi încercat să ajute un inculpat condamnat pentru tentativă de viol.
”Judecătoarea Roman a fost acuzată de trafic de influenţă şi favorizarea infractorului. Potrivit DNA, judecătoarea ar fi primit bani, păstrăvi și whisky și ar fi pretins un ceas vechi cu cuc ca să intervină pe lângă colegii ei, astfel încât inculpatul să nu execute pedeapsa de 2 ani şi 8 luni de închisoare” – scrie G4Media.
În 2017, DNA a clasat acuzațiile, după ce cazul fusese preluat de procurorul Florentina Mirică.
Asociația Procurorilor din România (APR) este condusă de procuroarea Elena Iordache, care, potrivit aceleiași surse, a instrumentat inițial dosarul procurorilor DNA Ploiești, Lucian Onea și Mircea Negulescu, zis Portocală, înainte să fie înfiinţată Secţia Specială.
Aceeași procuroare a început în 2016 urmărirea penală impotriva fostului președinte Traian Băsescu, pentru spălare de bani, iar 6 luni mai târziu a clasat dosarul.