sâmbătă, martie 25, 2023
AcasăAgenda ZileiTribunalul Sălaj a respins acțiunea prin care ministrul plagiator Bode a încercat...

Tribunalul Sălaj a respins acțiunea prin care ministrul plagiator Bode a încercat să blocheze reanalizarea tezei sale de doctorat de către UBB

Tribunalul Sălaj a respins  marți cererea ministrului Lucian Bode de anulare a hotărârii prin care UBB a decis să-i reanalizeze lucrarea de doctorat despre care în spațiul public, dar și academic, s-a arătat că este un plagiat grosolan, respectiv teză ”profund viciată”.

”Respinge ca nefondată cererea de supendare a executării Hotărârii nr.10/13.12.2022 a Comisiei de etică din cadrul U.B.-B. (Universitatea Babeș Bolyai – n.red) formulată de reclamantul B. L. N.(Bode Lucian Nicolae – n.red) în contradictoriu cu pârâta U. B.-B..Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Sălaj. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, azi 17.01.2023”.

sursa: portal.just.ro

Hotărârea atacată de plagiatorul Bode este cea în baza căreia s-a desfășurat a doua analiză a comisiei de etică asupra tezei sale de doctorat, după ce jurnalista Emilia Șercan publicase o investigație ce demonstra că ”lucrarea” lui Bode conține cel puțin  18,5% text plagiat, mult mai mult decât estimase aceeași Comisie (2,95%) într-o primă analiză, în toamna anului trecut.

Ministrul cu titlu de ”doctor” a contestat așadar decizia de reanalizare a tezei sale, numai că înaintea termenului de 17 ianuarie stabilit de instanţă, UBB a constatat, în 11 ianuarie, că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate: „suspiciunile de plagiat în cazul Lucian Bode se confirmă în marea lor majoritate” și teza este „profund viciată”, a stabilit Comisia de Etică a UBB.

În lipsa posibilităţii legale de a aplica sancţiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunităţii academice, Comisia ii solicită acestuia corecturi la teză şi retragerea cărţii publicate pe baza tezei, şi anunșă că se vor sesiza consiliile naţionale (CNATDCU – Consiliul Naţional de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condiţiile legii.

După decizia de marți a instanței de judecată, Lucian Bode anunță, pe pagina sa de Facebook, că ”lupta pentru adevăr continuă!” și susține că, „procedural, decizia de astăzi a Tribunalului Sălaj este una firească în contextul în care Comisia de Etică din cadrul UBB s-a antepronunțat, înainte ca instanța să dea un verdict”.

Lupta mea pentru adevăr nu se oprește aici, ea abia acum începe. Ca atare, am formulat o plângere prealabilă împotriva Hotărârii nr. 1/2023 a Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai, în vederea desființării ei în integralitate, precum și a aspectelor subsecvente statutate în această decizie. În continuare, consider această decizie netemeinică, ilegală și abuzivă”, susține plagiatorul Bode.

PressOne a dezvăluit pe 24 noiembrie 2022, în exclusivitate, că teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode intitulată „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul Secolului XXI. România în context european actual” conţine cel puţin 18,5% text plagiat, dar şi 6 ilustraţii complet plagiate, iar alte 30 citate incorect.

Urmele roșii ale plagiatului lui Bode (Foto: pressone.ro)

În aceeaşi zi, UBB a anunţat printr-un comunicat de presă că reia analiza, după ce „a luat act de noile informaţii apărute în spaţiul public despre noi suspiciuni privind plagiatul în teza domnului Lucian Bode”, dar şi faptul că Comisia de Etică „s-a autosesizat şi va analiza teza din punctul de vedere al eticii academice pe baza acestor noi informaţii”. Anterior, la finalul lunii octombrie 2022, Universitatea „Babeş-Bolyai” stabilise printr-o hotărâre – emisă după ce analiza de plagiat a fost una limitată şi nu a vizat întreaga teză – că doar 2,95% din lucrarea lui Lucian Bode este plagiată, conţinut pe care l-a justificat prin „necunoaşterea/neaplicarea tehnicilor de citare” de către doctorand sau prin „erori de citare”.

Asociația Voci pentru Democrație și Justiție (VeDem Just) a anunțat că va depune luni 16 ianuarie, la PICCJ, plângere penală împotriva ministrului Lucian Bode și a îndrumătorului de doctorat Adrian Liviu Ivan pentru fals în declarații în urma constatării plagiatului în teza sa de doctorat de către Comisia de Etică a Universității Babeș Bolyai.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate