O parte a militarilor ruşi care vor lua parte la exerciții comune cu belarușii au sosit deja în Belarus pentru a efectua prima etapă de testare a eficienţei grupării regionale de trupe, a declarat luni secretarul Consiliului Securităţii de la Minsk, Aleksandr Volfovici, citat de ziarul rusesc Kommersant. Manevrele comune în sudul și vestul țării fuseseră anunțate de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko abia în februarie, conform agenţiilor internaţionale de presă, citate de Agerpres.
Potrivit lui Lukașenko, există un motiv întemeiat pentru aceste manevre: concentrarea trupelor Ucrainei, Poloniei și țărilor baltice pe aceste linii.
Efectuarea unei verificări inopinate a capacităţii de luptă a grupării regionale de trupe Belarus-Rusia reprezintă o măsură importantă a acţiunilor comune pentru asigurarea securităţii Uniunii statale, a spus Volfovici.
„Această decizie a fost luată pe baza unei evaluări a situaţiei politico-militare create în apropierea graniţelor cu Belarus şi Rusia”, a spus oficialul de la Minsk, citat de agenţia de presă oficială belarusă Belta.
„Nu este nimic extraordinar în aceasta, la sfârşitul anului trecut, preşedinţii ţărilor noastre au confirmat planul de a organiza evenimente comune în Belarus anul acesta”, a remarcat el.
Minskul „nu poate să nu-şi facă griji” cu privire la intensificarea activităţii militare a ţărilor NATO în apropierea Belarusului, spune el.
„Politica agresivă şi distructivă dusă de guvernele statelor vecine nu contribuie deloc la menţinerea şi dezvoltarea unor relaţii de bună vecinătate. În orice moment se poate întâmpla o provocare şi ireparabilul„, a declarat Aleksandr Volfovici, citat de Kommersant.
Într-o astfel de situaţie, a continuat el, este necesar să ne asigurăm că gruparea regională de trupe este eficientă. O atenţie deosebită va fi acordată evaluării acţiunilor organismelor militare de comandă şi control. Este prevăzut să fie exersate acţiuni de management al trupelor în timpul desfăşurării lor şi de respingere a unor atacuri terestre şi aeriene, a mai indicat acesta.
Anunţul despre desfăşurarea de trupe ruse în Belarus intervine după ce preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko informase anterior cu privire la noi manevre militare comune împreună cu Rusia în luna februarie, pe fondul tensiunilor în creştere dintre Rusia şi Occident în legătură cu situaţia de la graniţa ruso-ucraineană.
Aceste exerciții, a menționat președintele belarus, au fost planificate în avans. „În decembrie anul trecut, președintele Federației Ruse și cu mine am convenit să desfășurăm împreună activități specifice neprogramate la granițele de vest ale statului Uniunii și pe flancul sudic al Belarusului, care este de asemenea graniţa Uniunii. Astăzi vedem că trebuie să facem exerciții solide în această regiune de vest și de sud. Datele exacte sunt încă necunoscute, dar vorbim de februarie” – a spus Lukașenko.
„Ucraina continuă să-și consolideze forțele, concentrând unitățile de gardă națională compuse din naționaliștii radicali. Aceștia sunt chiar mai răi decât personalul militar NATO. Și toate acestea se află în imediata apropiere a graniței de stat a țării noastre. Din nou, sub pretextul luptei cu migranții.” – a mai adăugat el.
Kievul a comentat deja această afirmație. „Declarațiile manipulative ale politicienilor pro-Kremlin și ale reprezentanților statelor satelit ruse despre presupusa acumulare de „naționaliști radicali” de către Ucraina în apropierea propriei frontiere, care se presupune că sunt „mai răi decât militarii NATO”, nu corespund realității, sunt manipulare politică și parte a războiului informațional”, a declarat pentru Interfax-Ucraina, secretarul de presă al Serviciului de Securitate al Ucrainei, Artem Dehtyarenko.
Rusia a concentrat de mai multe luni peste 100.000 de soldaţi şi echipamente în apropiere de frontiera cu Ucraina, generând temeri cu privire la o posibilă invazie, potrivit AFP.
În acest context, Marea Britanie a declarat luni că va furniza Ucrainei arme antitanc pentru a o ajuta să se apere faţă de o potenţială invazie, în cazul unui conflict cu Rusia, relatează Reuters.
„Am luat decizia de a furniza sisteme uşoare de arme defensive antitanc”, a afirmat în parlament ministrul britanic al apărării, Ben Wallace. Primele sisteme au fost deja livrate luni şi un număr mic de personal britanic va oferi instruire pentru o perioadă scurtă de timp, a spus el, adăugând că îl invită pe omologul său rus Serghei Şoigu la Londra în următoarele săptămâni pentru a discuta despre criza legată de Ucraina