sâmbătă, octombrie 8, 2022
AcasăAgenda ZileiTudorel Toader, demisie și remaniere? Care e soluția?

Tudorel Toader, demisie și remaniere? Care e soluția?

Tudorel Toader se află între demisie și remaniere, pe motiv că vrea să implice cât mai puțin puterile legislative ale președintelui țării, Klaus Iohannis.

Dacă acesta și-ar da demisia, atunci după termenul demisiei, următorul ministru ar urma să intre în scenă. Dacă, în schimb, ar fi vorba de remaniere, atunci și șeful statului ar avea ceva de spus pentru că ar putea să îl respungă pe cel pe care PSD-ALDE îl vor propune. 

Cu toate acestea, Tudorel Toader, a afirmat că Guvernul îi aparţine prim-ministrului, şi nu preşedintelui României sau Parlamentului, precizând că decizia premierului Viorica Dăncilă în cazul său este decisivă şi o va respecta. 

„Există, sigur, Constituţie, există o decizie, cred că 875, a Curţii Constituţionale din 2018, care spune că premierul are rolul decisiv în procedura de numire şi de revocare a unui ministru. Pentru că eu v-am spus şi dumneavoastră faptul că Guvernul îi aparţine prim-ministrului, Guvernul nu-i aparţine nici preşedintelui, nici Parlamentului. Sigur, că el e sprijinit de majoritatea parlamentară… Prin urmare, voinţa prim-ministrului nu că primează, este decisivă şi o voi respecta”, a declarat Toader la Ministerul Justiţiei. 

Azi anunță dacă demisionează sau nu

Ministrul Justișiei a anunțat de dimineață că până la finalul programului de lucru va anunţa dacă îşi va da demisia din funcţia de ministru al Justiţiei. 

„Doamna prim-ministru, după lege, nu poate să ceară demisia, că a cere este la modul imperativ ori demisia este o decizie personală, dar voinţa dânsei am văzut-o, în sensul de a pune capăt acestui interimat, adică similară unei cereri de demisie. Am asigurat-o că astăzi voi reflecta şi până la sfârşitul programului voi da răspunsul – dacă îi trimit în scris cu nume şi prenume demisia sau rămânem pe varianta punerii în aplicare a solicitării de revocare”, a declarat Toader înainte de a intra în Ministerul Justiţiei. 

Pe de altă parte, încă de aseară, Viorica Dăncilă a transmis către Administraţia Prezidenţială propunerea de revocare a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi demisiile ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, şi a ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate