Decizia Rusiei de a închide biroul radioteleviziunii germane Deutsche Welle de la Moscova „este inacceptabilă şi nu are nicio justificare”, a denunţat vineri diplomaţia Uniunii Europene prin vocea unui purtător de cuvânt de la Bruxelles, relatează AFP, citată de Agerpres.
„Este o veste proastă şi o evoluţie proastă” în tensiunile actuale dintre Rusia şi ţările occidentale, a declarat Peter Stano, purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell.
Declaraţia a fost făcută în conferinţa de presă zilnică a Comisiei Europene la Bruxelles, la o zi după represaliile decise de Moscova, deja condamnate ferm de guvernul german.
Rusia a dispus joi închiderea biroului local al radioteleviziunii germane internaţionale Deutsche Welle, ca represalii la interdicţia impusă postului rus de televiziune RT de a fi difuzat în Germania.
Închiderea biroului Deutsche Welle este o premieră pentru o mare instituţie media occidentală în istoria post-sovietică.
Deutsche Welle (DW) a calificat joi drept „absurdă” şi „de neînţeles” decizia Rusiei de a dispune închiderea biroului său de la Moscova şi de a interzice difuzarea sa, ca represalii pentru interzicerea postului de ştiri Russia Today decisă de Germania.
„Măsurile autorităţilor ruse sunt de neînţeles şi excesive”, a criticat directorul general al canalului finanţat de contribuabili, Peter Limbourg, într-un comunicat. DW „‘protestează împotriva acestei reacţii absurde”, care încă nu a fost notificată oficial, şi „va continua” să lucreze în biroul său din capitala Rusiei.
De asemenea, Deutsche Welle a anunţat că intenţionează să ia măsuri legale împotriva interdicţie ruse.
„Protestăm împotriva acestei reacţii absurde a guvernului rus şi vom lua măsuri legale împotriva măsurilor anunţate”, a spus Limbourg, făcând referire la decizia luată într-un mod tipic statelor autocratice.
„Chiar dacă în final trebuie să închidem”, canalul promite că „va întări semnificativ acoperirea” ţării, unde deţine din 2005 licenţe de difuzare în germană şi engleză.
Acestea sunt valabile până în 2027, respectiv 2025, precizează canalul german.
În ultimii 30 de ani, Kremlinul s-a ferit să atace media străine, în timp ce sectorul media rus a fost pus sub control de când Vladimir Putin a ajuns la conducerea ţării în 2000.
Însă pe măsura agravării relaţiilor cu Occidentul, această politică s-a schimbat în special prin expulzarea unei jurnaliste a BBC şi a unui reporter olandez în 2021.
„Măsurile de retorsiune” anunţate joi de Moscova implică „închiderea biroului” local al Deutsche Welle, „retragerea acreditării tuturor angajaţilor” acestui birou şi „întreruperea difuzării” acestei instituţii media pe teritoriul Rusiei.
La fel ca Berlinul, Peter Stano a subliniat că represaliile sunt disproporţionate, în contextul în care problema iniţială era absenţa licenţei postului rus pentru a emite în Germania.
Această reacţie a autorităţilor ruse „nu are absolut nicio legătură cu activitatea Deutsche Welle în Rusia”, a afirmat el.
Ea „ilustrează din păcate încălcarea permanentă a libertăţii media şi dispreţul lor pentru independenţă”, a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Borrell.
Autoritatea germană de reglementare în domeniul media (ZAK) a anunţat miercuri că interzice difuzarea canalului de ştiri Russia Today în limba germană (RT DE), lansat pe 16 decembrie şi care a primit deja interdicţie de difuzare prin satelit, folosind în schimb o licenţă sârbă.
În timp ce ZAK susţine că ”autorizaţia necesară” pentru difuzarea RT.DE nu a fost ”nici cerută, nici acordată”, Moscova consideră că respectivele măsuri au la bază ”considerente politice”, venind într-un context de tensiuni între Rusia şi Occident.
Postul de televiziune RT, inaugurat în 2005 sub numele ”Russia Today”, este finanţat de statul rus. El s-a dezvoltat în mai multe limbi, în special în engleză, franceză, spaniolă, germană şi arabă.
RT a stârnit controversă în mai multe ţări, în special în SUA, unde este înregistrat ca „agent străin”, şi în Marea Britanie, unde autorităţile au ameninţat că îi vor retrage licenţa de emisie. Postul a fost interzis în mai multe ţări, în special în Lituania şi Letonia.
Închiderea biroului Deutsche Welle anunţată de Ministerul rus de Externe survine în plină criză între Moscova şi Occident în privinţa Ucrainei, care se teme de o invazie a Rusiei.