vineri, septembrie 29, 2023
AcasăAgenda ZileiUn proiect de lege adoptat tacit de Camera Deputaților ar interzice numirea...

Un proiect de lege adoptat tacit de Camera Deputaților ar interzice numirea la CCR a judecătorilor care au fost membri de partid în ultimii 8 ani

Camera Deputaţilor a adoptat tacit un proiect de lege prin care noii judecători ai CCR trebuie să nu fi fost membri de partid în ultimii opt ani înainte de numire. Cuvântul decisiv îl are Senatul. Rigorile unei asemenea legi i-ar fi lăsat fără funcţie pe trei dintre judecătorii CCR, inclusiv pe Valer Dorneanu, relatează Adevărul.ro.

Inițiativa legislativă, care aparține deputaților PSD Marcel Ciolacu, Teodoroiu Simona-Maya și senatorului PSD Fulgeanu-Moagher Laura-Mihaela, vizează modificarea Legii de funcţionare şi organizare a Curţii Constituţionale, prin care este instituită prevederea ca noii judecători numiţi de preşedintele ţării, Senat şi Camera Deputaţilor să nu fi făcut parte din partide sau coaliţii politice în ultimii opt ani înainte de a fi propuşi.

Adoptarea unei asemenea modificări a legii CCR ar interzice politrucilor gen Dorneanu, Enache sau Varga să mai controleze justiția românească în funcție de comenzile și interesele de partid, sau de clan politic.

Marcel Ciolacu, șefiul PSD: judecătorii CCR care au fost membri de partid nu pot fi independenți!

În expunerea de motive la proiectul de lege, șeful PSD recunoaște direct că judecătorii CCR proveniți din partidele politice nu sunt independenți, deci incompatibili cu statutul de judecători:

”Se estimează că prin adeziunea la un partid politic sau la orice formațiune politică, o persoană manifestă anumite interese, afinități și convingheri ideologice, integrându-se în relații politice de durată, situație care nu este compatibilă cu cerința independenței și imparțialității sale ca viitor judecător al Curții Constituționale

Ca urmare, spune el, persoana care candidează  la funcția de judecător al Curții Constituționale trebuie să nu fi fost membru al unui partid politic sau al unei formațiuni politice, indiferent de nivelul de reprezentare sau specificul activitășii sau funcției politice ocupate (local, european sau internațional), cu cel puțin 8 ani înaintea numirii sale în funcția de judecător constituțional.

Astfel, scriu jurnaliștii Adevărul, dacă în prezent ar fi fost în vigoare o asemenea prevedere, trei dintre judecătorii CCR, în frunte cu preşedintele Valer Dorneanu, nu ar fi avut dreptul să fie membri ai acestui for. Dorneanu a făcut politică până în 2008 în PSD, iar în 2013 a ajuns la CCR, în timp ce Marian Enache a fost luat de pe băncile Parlamentului şi numit la CCR. Attila Varga, judecător din 2016, a avut şase mandate de parlamentar până în 2012.

Potrivit aceleiași surse, de la înființarea CCR până la stabilirea actualei componențe a acestui for, cel puțin 10 judecători au fost politruci înainte de numirea la CCR: Vasile Gionea, Fazakas Miklos, Romulus Petre Vonica, Kozsokár Gábor, Petre Ninosu, Acsinte Gaspar, Ion Predescu, Toni Greblă, Augustin Zegrean şi Puskas Zoltan.

Augustin Zegrean, fost șef CCR: depolitizarea CCR este o minciună

Fostul judecător la CCR, Augustin Zegrean declară însă pentru Europa Liberă că proiectul este clar neconstituțional și că nu va rezolva problema depolitizării Curții. Depolitizarea este o „minciună”, iar scopul proiectului este „ să se afle în treabă, e măreția moftului”.

„Nu ar depolitiza instituția pentru că tot politic vor fi numiți indiferent dacă au fost sau nu membri de partid. Tot partidele îi vor numi, iar fiecare partid își va pune oamenii apropiați. Deci este o minciună. Sistemul nostru este perfect acordat la sistemul european al Curților Constituționale. Nu l-am inventat noi” – susține fostul șef al CCR.

În 2022 urmează ca o treime din componența CCR să fie schimbată, deoarece în acest an  expiră mandatele a trei judecători: Valer Dorneanu, Daniel Morar și Mona Pivniceru. În locul lor, președintele, Camera Deputaților și Senatul vor face alte propuneri.

 

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate