miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăAgenda ZileiUnele fonduri de pensii au pierdut bani în ultimii ani

Unele fonduri de pensii au pierdut bani în ultimii ani

Șase administratori înregistrau profituri nete în valoare 169 de milioane de lei, la finele lui 2018, cu o rentabilitate a capitalurilor cuprinsă între 11% și 54.7% în timp ce doar un administrator a obținut o pierdere de – 4.9% din capitalurile proprii, la finalul anului 2019 toți administratorii au avut pierderi cumulate de 84 de milioane de lei, reprezentând între -4,9% și 24,3% din capitalurile proprii, se arată în ultimul raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

„Dacă se va menține caracterul variabil al cadrului legislativ primar aplicabil sistemului de pensii private, riscul de profitabilitate este de așteptat să persiste, deși administratorii au premisele necesare recuperării pierderilor în anii următori, în contextul structurii demografice a participanților care continuă etapa de acumulare a activelor în fondurile de pensii private”, se mai arată în studiu.

Unele fonduri de pensii au pierdut bani în ultimii ani

În primele șase luni ale anului 2020 pierderile unora dintre administratori s-au adâncit semnificativ față de finalul anului trecut. Un număr de 5 administratori au obținut rezultate negative cumulate în valoare de 62 de milioane de lei, în timp ce restul de doi administratori au obținut un profit net de 3,24 milioane de lei.

În afară de cei 7 administratori care administrează atât fonduri de pensii din Pilonul II, cât și din Pilonul III, în sistemul pensiilor facultative mai activează încă trei administratori care au o cotă de piață cumulată de 60,5% la finalul semestrului I 2020.

Dintre aceștia, unul este o societate de asigurări de viață, unul o societate de administrare a investițiilor și unul o societate de administrare a fondurilor de pensii. La finalul anului 2019, doi dintre administratori au obținut o pierdere cumulată de 3,3 milioane de lei, în timp ce un administrator a obținut un profit net de 588.000 de lei.

În primele șase luni ale anului 2020 pierderea cumulată a celor doi administratori reprezenta 691 milioane de lei, iar profitul la 6 luni al celuilalt administrator era de 426.000 de lei.

 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate