Ungaria nu va sprijini Ucraina în actualul conflict al acesteia cu Rusia atât timp cât Kievul continuă să priveze minoritatea maghiară de drepturile ei, a declarat miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, care a insistat că ţara sa susţine o relaţie de ”respect reciproc” cu Moscova, scrie agenţia EFE, citată de Agerpres.
”Dacă ucrainenii nu renunţă la aceste politici, posibilităţile guvernului ungar de a sprijini Ucraina, inclusiv în actualul conflict, sunt puternic limitate”, a explicat şeful diplomaţiei ungare într-o declaraţie acordată cotidianului Magyarnemzet.
Etnicii maghiari din Ucraina trăiesc ”în privare de drepturi şi, în unele cazuri, ajung să sufere hărţuire fizică”, iar ”aceasta este inacceptabil”, a remarcat Szijjarto.
La o reuniune cu omologii săi din statele membre NATO desfăşurată la începutul lunii, el calificase de asemenea ”inacceptabil” faptul că guvernul de la Kiev foloseşte provocările din estul Ucrainei drept scuză pentru a continua să restrângă drepturile minorităţilor naţionale, inclusiv ale etnicilor maghiari din Transcarpatia.
Cât despre relaţiile Ungariei cu Rusia, în actualul context al tensiunilor militare de la frontiera ruso-ucraineană şi al ameninţărilor SUA şi Uniunii Europene cu sancţiuni împotriva Moscovei în cazul unui atac asupra Ucrainei, Peter Szijjarto a menţionat în declaraţia pentru Magyarnemzet că ”interesul ungarilor constă în relaţii pragmatice şi bazate pe respect reciproc cu Rusia”, adăugând că ”dialogul nu are alternativă”.
La sfârșitul lunii decembrie, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a primit, la Moscova, Ordinul Prieteniei din partea omologului său rus Serghei Lavrov, pentru activitatea sa de dezvoltare a relaţiilor dintre Ungaria şi Federaţia Rusă.
Ordinul Prieteniei este cea mai prestigioasă distincţie rusă acordată unei oficialităţi străine pentru promovarea cooperării internaţionale cu Rusia.
Premierul ungar Viktor Orban are programată pentru 1 februarie o întrevedere la Moscova cu preşedintele Vladimir Putin. Opoziţia ungară i-a cerut să-şi anuleze această vizită, considerând-o dăunătoare intereselor naţionale ale Ungariei în situaţia actuală.
Președintele Croației a afirmat că va retrage toate trupele din zona de conflict în cazul unei invazii ruse
Ungaria se alătură astfel Croației, al cărei președinte a acuzat marţi SUA de criza din Ucraina şi a declarat că, în caz de escaladare, în calitatea sa de comandant al forţelor armate ale acestei ţări membre a NATO va retrage militarii croaţi aflaţi în zona de conflict.
”În caz de escaladare, Croaţia îşi va retrage până la ultimul soldat. Noi nu avem nimic de-a face cu asta sau nu vom avea. Vă garantez eu acest lucru”, a declarat marți Milanovic în faţa presei de la Zagreb.
Şeful statului croat a dat vina pentru criza actuală pe preşedintele american Joe Biden şi pe ”ulii lui”. ”Această criză nu are nimic de-a face nici cu Ucraina şi nici cu Rusia, are de-a face cu dinamica politicii interne a lui Joe Biden şi a administraţiei sale”, a insistat el, adăugând că o soluţionare a crizei trebuie să ţină cont de interesele de securitate ale Rusiei.
”Totul se întâmplă în anticamera Moscovei, capitala Rusiei. Este nevoie să se găsească, şi se va găsi, o rezolvare care să ţină cont de interesele de securitate ale Rusiei”, a apreciat preşedintele Croaţiei, care a apreciat totodată că ”locul Ucrainei nu este în NATO”.