sâmbătă, decembrie 3, 2022
AcasăAnalize MediaUniversitatea de Vară de la Băile Tușnad și revizionismul agrar maghiar

Universitatea de Vară de la Băile Tușnad și revizionismul agrar maghiar

În plin cod galben de ploi, județul Harghita îi găzduiește în această perioadă pe unii dintre cei mai de vază lideri ai Fidesz, sosiți la Băile Tușnad pentru o nouă ediție a Universității de Vară.

Întâlnirea are loc în perioda 24-29 iulie și are ca motto Pasiunea noastră este Tusványos, ceea ce înseamnă că ”Tusványos a devenit parte a identităţii noastre”, așa cum ne anunță Zsolt Németh, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a parlamentului ungar. (Termenul Tusványos provine din contopirea numelor în maghiară a celor două localităţi unde a fost organizată universitatea de vară )

Universitatea de Vară, spune Zsolt Németh, transmite sentimentul de solidaritate naţională, precum şi viziunea europeană bazată pe valori tradiţionale, elemente care au devenit identitatea organizatorilor şi a participanţilor taberei. În traducere, un reprezentant al statului maghiar ne aduce aminte că Budapesta nu se limitează atunci când spune ”național” la granițele Ungariei, ci la tot bazinul geografic ocupat de maghiarii care îi împărtășesc valorile tradiționale și care fac parte din minunata identitate intens promovată de Fidesz.

Ca exemplu pentru modul acesta de gândire – în esență, revizionist, putem doar să ne uităm la modul în care Viktor Orban vizitează Universitatea – fără întâlniri oficiale, fără programări între ministere. El vine ca la el acasă –  ca și cum ne-am duce noi să vizităm locurile pe unde au copilărit membrii familiei extinse.

De Universitatea de Vară nu se ocupă însă UDMR, ci Partidul Popular Maghiar din Transilvania, condus de Toro T. Tibor, un extremist de dreapta de cursă lungă, om care tot cere din 1990 încoace modificarea Constituției și a legislației în favoarea Ungariei. În CV-ul lui Toro T. Tibor (adorabilă aliterație), apare că este membru onorific al Forumului Reprezentanţilor Maghiari din Bazinul Carpatic şi membru al Alianţei Permanente Maghiare, iar la limbi străine cetățeanul român Toro T. Tibor trece româna…

Același CV ne anunță că președintele PPMT a absolvit – slavă Domnului pentru cunoștințele sale de limbi străine – Colegiul Naţional de Apărare, specialitatea politici de securitate, la Bucureşti, în 2002. Probabil că i-a fost destul de greu domnului Tibor să se afle la studii în străinătate, în capitala țării a cărui cetățean este, dar s-a consolat ulterior cu acțiunea prin care a încercat repatrierea urnei cu cenuşă a lui Nyírö Jozsef – fascist dovedit și, cel mai probabil, idolul în viață a lui Toto T. Tibor.

Universitatea de Vară se bucură de sprijin total din partea guvernului de la Budapesta, în frunte cu primul ministru Orban, dar și din partea lui Péter Szijjártó, ministru de externe și vocal susținător al intereselor Ungariei Mari – întâmplător interesele astea ale lor se cam bat cap în cap cu propria noastră Constituție, dar astea sunt detalii. Și atunci când vorbim despre Péter Szijjártó, începem să aducem în discuție și revizionismul maghiar agrar. Domnul ministru de externe maghiar are în subordine pe un anume secretar de stat Magyar Levente, responsabil cu diplomația economică. De ce este relevant domnul Magyar (din nou, nume adorabil, posibil ca guvernul de la Budapesta să aibă niște criterii stricte)?

Păi, în primul rând Magyar Levente a fost portavocea publică a lui Péter Szijjártó și a lui Viktor Orban, atunci când Ungaria a anunțat că îşi retrage sprijinul pentru aderarea României la organisme internaţionale, inclusiv Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), pentru o perioadă nedeterminată, ca urmare a suspendării înfiinţării Liceului Catolic din Târgu Mureş.

În al doilea rând, același Magyar Levente a fost reprezentantul guvernului de la Budapesta la începutul lui 2018, pentru o mică acțiune de diplomație economică, mai specific agrară. Magyar Levente a anunțat la Târgu Mureș lansarea „primului program-model” cu un fond-cadru în valoare de 1 miliard de forinți, destinat „edificării comunităților maghiare” din zona de câmpie a județului Mureș. Secretarul de stat ungar a subliniat că „nu este vorba despre o intervenție temporară, ci acest sprijin va reprezenta un pilon stabil al politicii naționale, sprijin care va sluji edificarea din punct de vedere economic a comunităților maghiare”.

Din nou, termenii de ”național” și ”politici” trebuie citiți în optică maghiară. Cu alte cuvinte, cei trei milioane de euro sunt destinați comunităților maghiare din județul Mureș. Din datele publice, județul Mureș este unul preponderent agrar, iar oamenii au ca îndeletnicire agricultura și zootehnia. Iar dacă domnul Magyar Levente vrea să facă ”edificarea comunității maghiare”, o poate face sprijinind industria agrară din Mureș. Și ce poate fi greșit din punctul de vedere al ”politicii naționale” de mai sus în a finanța cumpărarea de teren și investițiile în utilaje pentru etnicii maghiari?

Ca să fie sigur că banii se duc către cine trebuie –  adică pentru comunitatea maghiară, Magyar Levente a pasat administrarea banilor către doamna Kozma Monika, președinte al asociației ProEconomica din Târgu Mureș. Doamna este, cum zice bancul, ”pui de dac” iar soțul doamnei este și el un pilon de vază al ”comunității maghiare” care trebuie edificată. Kozma Barna este primar în comuna Glodeni din Mureș și membru al UDMR. Întâmplător, doamna Monika ne spune în declarația sa de avere că primește salariu de la Windenergy Expert Consult SRL, cu sediul în Glodeni și că are cumpărate vreo 15 hectare de teren tot în comună. Cine știe, poate se califică să primească niscaiva forinți de la domnul Magyar pentru ”edificarea” terenurilor alea…

În al treilea rând, domnul Magyar Levente nu este pasionat strict de ”edificările” din România – presa maghiară relata în 2016 faptul că Magyar Viera – soția secretarului de stat era consiliera premierului slovac de la acea vreme, Robert Fico. Adică soția responsabilului din MAE ungar pentru ”diplomație economică” sfătuia premierul unui stat pe teritoriul căruia trăiește una din cele mai importante comunități maghiare. Jos pălăria pentru domnul Magyar Levente și păcat că internetul nu ne dă și poze pentru soție, mai ales că se cunosc slăbiciunile lui Fico pentru brunete tinere…

În concluzie nu putem decât să admirăm realismului guvernului Orban, care si-a dat seama că revizionismul se prinde mai bine de oameni dacă nu sunt pe stomacul gol. Și dacă guvernul de la București nu se trezește, s-ar putea peste ceva timp să vedem din ce în ce mai mulți etnici maghiari ”edificați” că își trec în CV la limbă străină româna.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate