sâmbătă, aprilie 13, 2024
AcasăAgenda ZileiSchimbare de optică a lui Donald Trump faţă de un posibil acord...

Schimbare de optică a lui Donald Trump faţă de un posibil acord nuclear cu Iran?

„Vom vedea ce se întâmplă, dar suntem gata să facem o înţelegere reală, nu una precum cea realizată de administraţia anterioară, care a fost un dezastru”, a spus Donald Trump, într-un discurs ținut marți în faţa veteranilor de război, informează Agerpres.

Iranul a reacţionat dur luni la avertizarea lui Trump conform căreia Teheranul riscă să suporte consecinţe grave, „aşa cum puţini au suferit în istorie”, dacă va mai ameninţa Statele Unite.

Răspunsul de luni al ministrului iranian al afacerilor externe, Mohammad Javad Zarif, adresat lui Trump pe platforma de socializare Twitter a fost: “Fiţi prudent!”, după ce cu doar o zi înainte tot Zarif  postase în limba engleză: „Nu suntem impresionaţi”.

Duminică, preşedintele american i-a adresat un mesaj preşedintelui iranian Hassan Rohani: „Nu mai ameninţaţi niciodată SUA sau veţi suporta consecinţe cum puţini au suferit în istorie. Nu mai suntem o ţară care suportă vorbele voastre demente despre violenţă şi moarte. Aveţi grijă!”. Mesajul a fost postat de Trump după ce Rohani l-a avertizat pe acesta „să nu tragă tigrul de mustăţi”, deoarece un conflict cu Iranul ar fi „mama tuturor războaielor”.

Amintim că în 2015 la Viena, SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania au încheiat un acord cu Iranul, conform căruia statul musulman a acceptat să reducă activităţile nucleare pe care le realizează pe teritoriul său în schimbul ridicării sancţiunilor economice impuse până atunci.

La data de 8 mai 2018, Donald Trump, a anunţat retragerea unilaterală a SUA din acordul nuclear cu Iranul, admiţând şi posibilitatea impunerii unor noi sancţiuni americane împotriva Teheranului şi a companiilor care fac comerţ sau investesc în această ţară.

Sursa foto: nexter.org

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate