sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăAgenda ZileiRomânii vor vaccinare obligatorie la copii, cel puțin două treimi

Românii vor vaccinare obligatorie la copii, cel puțin două treimi

Două treimi dintre români sunt de acord cu ideea de vaccinare obligatorie la copii, iar 81,1% sunt de părere că vaccinarea copiilor este necesară, potrivit unui sondaj INSCOP Research. 

Totodată, două treimi dintre subiecţi au fost de părere că părinţii trebuie să discute cu medicul de familie sau cu medicul pediatru despre îngrijorările legate de vaccinarea copiilor lor. Puţin peste jumătate dintre români sunt de părere că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile. 

Dacă vorbim de eficienţa vaccinurilor în faţa bolilor, 54,1% dintre români au fost de acord cu afirmaţia „Bolile care pot fi prevenite prin vaccinare sunt grave şi pun în pericol viaţa”, iar 32,2% nu au fost nici în acord, nici în dezacord, în timp ce 7,4% au fost în dezacord. 

Pe de altă parte, 49,1% au fost de părere că vaccinarea este cea mai sigură modalitate de a ne apăra faţă de unele boli, iar 36,1% nici în acord, nici în dezacord și 10,5% şi-au exprimat dezacordul. Femeile, vârstnicii, locuitorii din Banat, Crişana, Maramureş au fost de părere într-o proporţie mai mare decât celelalte categorii că vaccinarea este cea mai sigură modalitate de a ne apăra faţă de unele boli. 

„Copilul meu poate fi expus bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare” este o vaccinare cu care 45,5% dintre respondenţi sunt de acord, în timp ce doar 8% nu sunt de acord. O cincime dintre cei intervievaţi au considerat că singurul motiv pentru vaccinarea copilului este accesul la creşă, grădiniţă sau şcoală, iar 30,1% – în dezacord faţă de afirmaţia dată. 

Dacă 54,9% dintre respondenţi au fost de părere că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile, 28,7% au considerat că vaccinarea este o problemă complicată şi trebuie evaluată de la caz la caz

10,3% că riscurile sunt mai mari decât beneficiile vaccinării. Nouă din zece respondenţi au fost de părere că accesul la vaccinare ar trebui să fie gratuit, 7% că ar trebui să fie parţial gratuit (compensat) şi 1% cu plată. 

Doar 19,5% dintre cei intervievaţi au declarat că s-au vaccinat anul trecut sau anul acesta împotriva gripei sezoniere. Din totalul persoanelor care nu s-au vaccinat, 31,3% au declarat că s-au imunizat altfel, 16% că nu au avut timp, 15,3% că le-a fost teamă, iar 12,3% au considerat că vaccinarea nu este eficientă. 

Aproximativ două treimi dintre respondenţi au declarat că şi-au vaccinat copiii (sau, după caz, nepoţii) conform Programului naţional de Vaccinare, iar 4,3% au precizat că nu au făcut acest lucru (27,7% au precizat că nu au copii/nepoţi). Rezidenţii din mediul urban şi cei cu studii primare au declarat că şi-au vaccinat copiii (sau, după caz, nepoţii) conform Programului Naţional de Vaccinare în proporţii mai reduse decât alte categorii. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate